Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn több mint 15 ezren vettek részt tiltakozó akciókban, és 80-nál is több üzemben tartottak munkabeszüntetést vagy demonstrációt a németországi fém- és elektronikai ipar csaknem 4 millió dolgozójának érdekeit képviselő szakszervezet felhívására.

Az országos akciót a következő napokban is folytatják, növelve a munkaadói oldalra kifejtett nyomást a bértárgyalások csütörtökön kezdődő harmadik fordulója előtt.

Az IG Metall 6 százalékos béremelést követel, a munkaadók 2 százalékos emelést, valamint az első negyedévre 200 eurós egyszeri kifizetést ajánlanak.

Még nagyobb a távolság a másik fő szakszervezeti követelés ügyében: az IG Metall szerint be kell vezetni, hogy a több műszakban dolgozók, valamint a kisgyermekeket nevelő, vagy idős hozzátartozók ellátásáról gondoskodó munkavállalók heti 28 órára csökkenthessék munkaidejüket, két évi időtartamra, és a kieső bér egy részét a munkaadó pótolja, a munkaadói oldal szerint viszont inkább a heti 35 óránál hosszabb munkaidő vállalásának lehetőségét kell bővíteni.

Németországban megszokottak az ágazati sztrájkok a kollektív bértárgyalások előtt, 2016-ban és 2015-ben is tartottak országos munkabeszüntetéseket.

A német gazdaság robusztus ütemben növekszik, és a munkanélküliségi ráta rekordalacsony szintre esett. A legnagyobb európai gazdaságot tavaly a belső fogyasztás pörgette, miközben az infláció alacsony maradt, az exportőrök pedig a világgazdaság fellendülésének előnyeit élvezték. Ez a minta érvényesül valószínűleg az idén is, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet már 2,6 százalékos gazdasági növekedést jósol 2018-ra.

A német kormány legfrissebb becslése szerint 2017-ben 2,2 százalékkal nőtt a hazai össztermék.