Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A spanyol központi büntető bíróság kiadta pénteken az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és egykori kormányának négy tagja ellen - jelentették be hivatalosan Madridban.

Carmen Lamela bírónő előzőleg elutasította Puigdemont kérését, hogy videón keresztül tehessen vallomást a bíróságon.

A politikusok ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanújával indítottak eljárást, miután a katalán parlament egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget. Mind az öten Belgiumban tartózkodnak. (A katalánok komolyan gondolják - ellenállnak.)

Ssajtóhírek szerint a belga hatóságoknak három hónapon belül el kell majd dönteniük, hogy átadják-e a jelenleg Brüsszelben tartózkodó Puigdemont-t Spanyolországnak. Puigdemont korábban kijelentette, hogy nem tér vissza Spanyolországba, de teljes mértékben együtt fog működni a belga hatóságokkal.

Puigdemont indulna a katalóniai választásokon

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök péntek este Brüsszelben kijelentette, hogy "kész" indulni a spanyol kormány által december 21-re kiírt katalóniai regionális választáson - írja az MTI.

"Legitim kormányzatként tekintünk magunkra. Muszáj folytonosságnak lennie ahhoz, hogy elmondjuk a világnak, mi folyik Spanyolországban" - mondta Puigdemont az RTBF belga közszolgálati televíziónak adott interjújában.

A korábbi elnök emellett bírálta a szerinte "barbár" módon viselkedő Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, amiért "be akarja börtönözni a másként gondolkozókat", bár - mint mondta - az igazi áldozatok azok a katalánok, akik október elején kifejezték az akaratukat a függetlenségi referendumon. Hozzátette, nem ő az első katalán elnök, akinek problémája akadt Madriddal, ennek ellenére kész tárgyalni Rajoy-jal.

Azért jött el Spanyolországból, hogy megfelelően felkészülhessen a védekezésre. "Nem azért vagyok itt, hogy politikai menedékjogot kérjek, hanem hogy megvédjek egy legitim kormányzatot a spanyol vezetés törvénytelen fellépésével szemben" - hangsúlyozta Puigdemont. Szükség esetén kész feladni magát a belga hatóságoknál.

Sokan arra számítottak, hogy Puigdemont politikai menedéket fog kérni Belgiumban, miután a belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, ha kérelmezné, meg is kaphatná. A leváltott elnök azonban kedden bejelentette: nem kér menedékjogot, de nem is tér vissza Katalóniába, amíg nem garantálják a "tisztességes eljárást".

Hétfőn a spanyol állami főügyész büntetőeljárás megindítását kezdeményezte lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a korábbi katalán kormány és a barcelonai parlament elnökségének több tagja ellen.