Durvul a választási kampány

Kemény hangvételű reklámspotokban támadja egymást Hillary Clinton és Donald Trump a csütörtökön, illetve pénteken közzétett videók tanúsága szerint.
MTI, 2016. augusztus 26. péntek, 19:35
Fotó: MTI/AP

Csütörtökön este Hillary Clinton kampánystábja újabb videót hozott nyilvánosságra, amelyben közvetve rasszizmussal vádolta meg Donald Trumpot, kapcsolatba hozva őt a titokban jelenleg is működő Ku Klux Klan fajgyűlölő szervezettel. Pénteken reggel nyilvánosságra hozott reklámvideójában Donald Trump kampánystábja hozakodott elő Hillary Clinton állítólagos fajgyűlöletével, felidézve korábban Barack Obamára tett megjegyzéseit.

Trump már a csütörtökön, New Hampshire-ben tartott nagygyűlésén érzékeltette, hogy milyen jellegű reklámspotokkal készül Clinton ellen. A republikánus elnökjelölt ugyanis felidézte Bill Clinton - Hillary férje - 2008-ban tett kijelentését. Hillary Clinton ugyanis már 2008-ban is az elnökjelöltségre pályázott, Barack Obama vetélytársa volt, és Bill Clinton intenzíven kampányolt mellette.

Az egyik alkalommal az Obama mellett kampányoló néhai Ted Kennedy szenátornak Bill Clinton azt vágta oda: "Obama néhány évvel ezelőtt még a kávét szolgálta volna fel nekünk".

Pénteki reklámspotjában a Trump-kampány az egyik videómegosztón nyilvánosságra hozott, viszonylag hosszú reklámspotjában felidézte részben Hillary Clinton és a demokrata párton belüli vetélytársa, Bernie Sanders szenátor közötti, az előválasztásokon lezajlott egyik vitát, részben pedig egy 2008-as Hillary Clinton-interjút.

Az előválasztási vitában Sanders nyíltan rasszizmussal vádolta meg Hillary Clintont, a 2008-as interjúban pedig az NBC televízió tekintélyes műsorvezetője Martin Luther Kingről, és híres "van egy álmom" beszédéről kérdezte Hillary Clintont, aki azzal válaszolt: "ez csak egy kedves érzelmes beszéd, de az az elnök, aki megadta a jogokat a feketéknek, fehér volt".

Barack Obama az Egyesült Államok első fekete elnöke. Az afroamerikaiak polgári jogait garantáló törvényt Lyndon Johnson elnök fogadtatta el a kongresszussal. Trump pénteken délelőtt a közösségi médiában kürtölte világgá, hogy "Clintonék az igazi ragadozók".

HIllary Cinton pénteken az MSNBC televízióban nem reagált a videókra. Csütörtök esti, a CNN hírtelevíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: pusztán arra a nyilvánvaló tényre akar rámutatni, hogy mi a különbség a között, amit Trump mond és amit tesz. A demokrata párti elnökjelölt szerint Donald Trump már a kezdetektől "előítéletekre és paranoiára építi a kampányát". Clinton leszögezte azt is, hogy "ennek az embernek nagy múltja van a rasszista megkülönböztetés terén".

HOZZÁSZÓLÁSOK