EB-alelnök: "ébernek kell lennünk Magyarország ügyében"

A kontextus bonyolult és nehéz, mivel a múltban csekély volt a bizalom a magyar kormány és a miniszterelnök iránt - mondta Vìra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke. A cseh politikus szerint az Orbán-kormány által hozott felhatalmazási törvény sok más országéhoz hasonló, ezért figyelni kell, mi sül ki belőle. A politikus szerint a Kreml a járvány alatt aktívan támadja Európát.
Szabó Dániel, 2020. április 12. vasárnap, 16:31
Fotó: Getty Images

Exkluzív interjút interjút adott az Euronewsnak Vìra Jourová, a koronavírus-járvány és a demokratikus intézmények helyzetéről, így a felhatalmazási törvény miatt kritizált magyar kormányról is szót ejtett. Bár figyelni fogják a magyar fejleményeket, nem tesznek egyelőre keményebb bejelentést a törvény elfogadása után, ő maga pedig nem játszik aktivistát az ügyben.

"Jelenleg 20 országban vannak különleges vészhelyzeti intézkedések. Azt kérdezi [több tagállam], hogy milyen messzire mehetnek. Létezik egy alapelv, mely szerint vészhelyzet esetében is a hatalmat megerősítő kormányok intézkedéseinek szigorúan szükségesnek, arányosnak és konkrét határidőn belül korlátozottnak kell lenniük" - mondta el az uniós tagállamok által hozott védekezési intézkedésekről, amelyek akár a szabadságjogokat is korlátozhatják. Jourová szerint amint vége a járványhelyzetnek, mielőbb vissza kell térni a hagyományos normákhoz. Az a véleménye, hogy a mostani rendkívüli körülmények sem indokolják, hogy bármilyen módon kilépjünk a demokratikus rendszerekből.

"A diktatúrák a történelemben megmutatták, hogy az emberek ellen vannak, és túl sok áldozattal járnak. Ezért tényleg meg kell próbálnunk megtartani a demokráciát, hogy a tagállami hatáskörök korlátozását saját döntéseikkel tarthassuk meg" - tette hozzá az EB alelnöke.

"Amikor elolvassuk a törvényt, amiben nincs konkrét határidő, és amikor megvitatjuk azt a magyar partnerekkel, akkor ők azt mondják nekünk, hogy a parlament bármikor megállíthatja a vészhelyzeti kormányzást. Várnunk kell, és meg kell vizsgálnunk, hogy a kormánynak a veszélyhelyzeti időszakban megnövekedett különleges hatásköreit hogyan alkalmazzák a gyakorlatban" - kezdte válaszát Jourová a magyar felhatalmazási törvény kapcsán, úgy látja, az egyébként hasonlít más tagállamok vészhelyzeti intézkedéseihez.

"De a kontextus bonyolult és nehéz, mivel a múltban csekély volt a bizalom a magyar kormány és a miniszterelnök iránt. Tudja, hogy Magyarországon ellen már folyik a 7-es. cikkely szerinti eljárás. Tehát amikor ebben az összefüggésben olvassuk a törvényt, akkor az természetesen azt sugallja nekünk, hogy ébernek kell maradnunk, és figyelnünk kell, hogyan alkalmazzák" - mondta el az Orbán-kormány által meghozott időben nem korlátolt, különleges jogköreket biztosító szabályozásról és annak felügyeletéről.

"Nem félek beszélni a problémákról sem, amelyeket Magyarországon látok. Felelősségteljesen szeretném végezni a munkámat, de nem szeretnék semmiféle aktivistává válni, aki bármilyen módon átlépné a hátsköröket." - tette hozzá az alelnök. Általánosságban pedig azt mondta, hogy Európában nem bízhatunk egyszerűen abban, hogy a demokrácia és az alapvető jogok automatikusan visszatérnek.

Kitérve az uniós költségvetési vitákra elmondta, hogy itt az ideje egy új eszköz használatának is, amelyet még nem fogadtak el, vagyis hogy jogállamisági feltételekhez kötik a támogatások kifizetését. "Mi javasoltuk ezt a feltételt, és ha valaki nem érti, miért kell fenntartanunk értékeinket, akkor talán megértik majd a pénz nyelvét" - magyarázta Jourová.

A koronavírus-járvány alatt terjedő álhírekről, dezinformációkról azt mondta, az Unió Külügyi Hivatala legutóbbi jelentésében és a korábbiakban beszámolt arról, hogy a Kreml-párti források nagyon intenzíven gyártják a hamis híreket, valamint azt is tapasztalják, hogy az EU ellen tovább erősödik a propaganda.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jakob big nose, 2020.04.13 21:55

@Hali-ho:

keress egy tisztességes kötelet, mert a létednek értelme nincs, fidessmocsok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.13 20:44

@jakob big nose: "de a lopható pénzük jó mi, te komcsi paraszt"

Az nem az ő pénzük, Móricka... hanem az európai adófizetőké, amit többek között magyar mutyikalandparkok építgetésével mosnak tisztára, csak a hülye hiszi hogy a brüsszeli bohócoknak nem oszt vissza Orbán/Mészáros. Az angoloknak ebből az óriási pénzmosó maffiából lett elegük, amit EU-nak csúfolnak, de már a többi ország is kezd fölébredni az európai (rém)álomból.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hali-ho, 2020.04.13 20:09

@jakob big nose: micsok mutetodba húzzál vissza te majom! Max. köztéri szökőkútra adnak pénzt, a többi megy vissza saját cégeiknek! Rohadj meg az összes kommunista barátaiddal együtt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jakob big nose, 2020.04.13 19:24

@Hali-ho:

"Mocsok rohadék kommunista EU! "


de a lopható pénzük jó mi, te komcsi paraszt.

https://www.youtube.com/watch?v=XmuoHYybli8
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jakob big nose, 2020.04.13 18:53

@krix7:

"Hát persze, hogy nem számít!
Sőt!
Örülnek neki ha fogy a fehér ember!
Lesz indok Afrikából feketéket hozatni!
Gyorsabb lesz a népességcsere! "

anyádba rohadtál volna, te buta fidessnyik állat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html