Emlékezetes, hogy a nagy hitelminősítők közül eddig egyedüliként, 2011-ben a Standard & Poor's lejjebb sorolta az amerikai államadósságra adott kockázati besorolását. A korábbi, legjobb minősítést jelentő AAA-ról AA-ra minősítette azt le. A lépés akkor az európai adósságválsággal egy időben komoly eladási hullámot váltott ki az amerikai részvénypiacon, az S&P 500-as index 20 százalékot meghaladó mértékben esett néhány hónap leforgása alatt. A lépést akkor a Standard & Poor's a növekvő költségvetési hiánnyal és az emelkedő adósságterhekkel kapcsolatos aggodalmakkal indokolta. Kraemer szerint az Egyesült Államok azóta nem sokat tett, hogy csökkentse ezeket a kockázatokat.

Ráadásul a gazdaságpolitikában várható változások jelenleg nagyon bizonytalanok. Kraemer rámutatott, a tripla-A minősítéshez a mostaninál több átláthatóság és kiszámíthatóság kellene, s a gazdaságpolitikai irány folytonossága lenne a fontos. Hozzátette, az amerikai államadósság kilátásai jelenleg stabilak, azonban a besorolás javítására egyhamar nem kerül sor.

A hitelminősítő aggódik

A cég előrejelzése szerint az amerikai GDP idén 2,4 százalékkal nőhet. A növekedés ellenére a hitelminősítő aggódik, hogy a Trump által alkalmazott gazdaságpolitika a költségvetési hiány megugrását okozhatja. Ismert, hogy a frissen megválasztott elnök korábban a társasági adó szintjének csökkentését és az infrastrukturális beruházások növelését ígérte. A nagyobb növekedés elvileg alkalmas lenne az adósságszint csökkentésére, azonban a várható gazdaságpolitika mellett nem ez a várható kimenet - tette hozzá.

Kraemer szerint valószínű, hogy ha sor kerül az adócsökkentésekre és az infrastrukturális kiadások növelésére, akkor ez a többi tényező változatlansága mellet a költségvetési hiány és az adósságállomány növekedését fogja eredményezni.

Európában jelentős javulás látszik

A hitelminősítő tegnap kiadott előrejelzése szerint idén sem várható, hogy a felminősítések száma meghaladja a leminősítésekét. Tavaly háromszor annyi esetben rontott hitelminősítéseken a cég, mint ahányszor javított.

Kraemer rámutatott, hogy a kevés kivétel között Európa az egyik olyan régió, ahol szignifikáns javulást látnak.