Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bizottsági javaslat értelmében Spanyolországnak 2018-ra kellene a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá leszorítania költségvetési hiányát. Luis de Guindos elmondta: a deficitcél eléréséhez ebben az évben 15 milliárd eurós kiigazításra van szükség. Mintegy 8 milliárd eurót az ország gazdasági növekedéséből remélnek, úgy számoltak, hogy a tervezett átlagos 2,5 százalékos GDP-arányos bővülés mellett lehet erre számítani. További 7 milliárd eurót pedig a társasági adó emeléséből kívánnak előteremteni - tette hozzá.

A gazdasági miniszter hangsúlyozta: nem kell attól tartani, hogy szigorú megszorító intézkedéseket hajtanak végre a hiány csökkentése érdekében, mint ahogy az történt például 2010-ben és 2012-ben is. A politikus bízott abban, hogy az unió végül nem bünteti Spanyolországot, mivel szerinte nem lehetett figyelmen kívül hagyni az országban az elmúlt években elért gazdasági fordulatot.

Az Európai Bizottság elvárásainak teljesítése az új kormány feladata lesz. Az egy hónappal ezelőtti parlamenti választásokat a jelenleg is kormányzó konzervatív Néppárt (PP) nyerte, de egyelőre nincs kellő többsége a parlamentben a kormányalakításhoz.

Luis de Guindos szerint a jövő évi költségvetést azonban már augusztusban el kellene kezdenie előkészítenie az új kormánynak.