Ebből él az Iszlám Állam

Messze nem sikerült annyira leszűkíteni az ISIS, a világ legrettenetesebb, egyben leggazdagabb terrorszervezete bevételeit, mint azt az ellene harcoló erők remélték. Az olaj szerepe csökkent, viszont ehelyett agyonadóztatják a területükön élő nyolcmillió embert.
Napi.hu, 2016. június 5. vasárnap, 13:33
Fotó: Reuters

A területét érő állandó légi támadások ellenére továbbra is évi kétmilliárd dollár bevétellel gazdálkodhat az ISIS, a világ leggazdagabb terrorszervezete - idézi a CNN Money a Center for Analysis of Terrorism kutatóintézet jelentését. Szemben a szervezet ellen harcoló erők reményeivel, az Iszlám Állam vereségére még éveket kell várni.

A kutatás szerint az ISIS 2015-ben 2,4 milliárd dollár bevételt ért el, 500 millióval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére képes volt arra, hogy a világ leggazdagabb terrorszervezete maradjon. Ezt úgy érték el, hogy a kieső olajbevételeket a területükön élő emberek zsarolásszerű (fizess vagy meghalsz) adóztatásával helyettesítették.

Átalakították

Az ebből származó bevétel 2014-ben még csupán 360 millió dollár volt, míg 2015-ben már 800 millió - vélik a terrorkutatók. A szervezet területén nyolcmillió ember él. Kétségtelen ugyanakkor az is, hogy kénytelenek voltak megszorító intézkedéseket hozni saját köreikben: harcosaik az elmúlt hónapban csak korábbi zsoldjuk felét kapták.

Az ISIS-t komoly veszteségek érték az elmúlt évben. Elvesztette a korábban uralma alatt lévő terület 40 százalékát és az állandó bombázások miatt 30 százalékkal zuhant olajkitermelése. Ennek nyomán a fekete arany eladásából származó bevételek súlya a 2014-es 38 százalékról 25 százalékra esett, míg az adószerű jövedelemé 12-ről 33 százalékra ugrott.

Mindent megadóztatnak

Az "adók" között szerepel egy tízszázalékos jövedelemadó, egy 15 százalékos üzleti adó, vannak útvámok, ötszázalékos befizetéssel terhelik a banki pénzfelvételeket, 35 százalékos befizetéssel az orvosságok értékesítését. Díjat kell fizetni az ISIS területének akár ideiglenes elhagyásáért és egy maffia típusú védelmi "adó" terheli a keresztényeket.

A szervezet hivatalos magazinja büszkén emlegeti ezt a védelmi pénzt. Mindent elmond az Iszlám Állam gondolkodásáról, hogy minden ilyen adószerű pénzszedést zakátnak minősít, amely egy iszlám vallási adományforma.

Nem ostobák

Az ISIS minden kétséget kizáróan képes az alkalmazkodásra - mondta a CNN Moneynak Jean-Charles Brisard, a terrorkutató intézet egyik szakértője. Meglepő, hogy tényleg úgy viselkednek, mint egy menedzser, nem egyszerűen úgy, mint egy tolvaj. Vannak költségvetési céljaik, amelyek elérése érdekében átszabják a bevételeket és a kiadásokat, ha kell.

Egy másik kutatóintézet a Geneva Center for Security Policy felhívja a figyelmet arra, hogy a szervezet jelentős profitra tehet szert internetes bűncselekmények elkövetéséből. Ezt jóval nehezebb vizsgálni, mint mondjuk az olajkereskedelmet, egyebek mellett azért, mert a virtuális pénzt a Bitcoint használják.

Nagy nemzetközi bénázás

A Center for the Analysis of Terrorism a mérlegkészítés mellett bírálja az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépés halovány hatékonyságát. Legfőbb kifogásuk, hogy az ENSZ képtelen volt lezárni a szervezet területét egy formális embargóval, a második, hogy az USA légi csapásai korlátozott hatással jártak az ISIS gazdaságára.

Brisard azt találja a legmeglepőbbnek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai nem voltak képesek tető alá hozni egy hatásos embargót, amely megbüntetné azokat az országokat, amelyek cementet, gabonát, olajat, foszfátot és más a szervezet területéről kikerülő termékeket vásárolnak. Becslések szerint például főként török vevők 12 ezer tonna pamutot vásároltak tavaly.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2016.06.06 09:48

az adók a rendszer népszerűségét tépázzák...
hosszabb-távon a szervezet gyengüléséhez vezet...

gondolom a teljes embargót azért nem vezették be, hogy a helyiek szép lassan megutálják az is-t...
sajnos ha ez nem történik meg, akkor két új fejet fog a szervezet növeszteni az egy levágott után...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi@citromail.hu, 2016.06.05 16:42

@megalodon: Mie vár?!!!...irány Rakka!
Ott minden szebb és jobb és Orbán sem sanyargatja.
Szegény Orbánnak meg maradnak a német nyuggerek a Balatonnál.

Szánalmas.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.06.05 15:39

Még így is fele annyi az adó mint nálunk ahol a jövedelmek 80% át az állam újra elosztja...
csak úgy báj dö véj jegyzem meg .oDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html