Ebből újabb globális katasztrófa lesz?

Tartósan a pénzügyi válság előtti szintre emelkedhet az úgynevezett összecsomagolt értékpapírok értéke - az ilyen típusú követelések összeomlását tartják a 2007-2009-es krízis legfőbb okának.
Napi.hu, 2014. május 20. kedd, 09:58
Fotó: Reuters

Ha folytatódnak a jelenlegi tendenciák, akkor a pénzügyi válság előtt elért csúcsánál is magasabbra emelkedhet az összecsomagolt értékpapírok forgalma az USA-ban. Ezeket az úgynevezett adósságfedezetű követeléseket (collateralised loan obligations, CLO) tartják a 80 éve nem látott nagy pénzügyi összeomlás talán legfőbb okának. A katasztrófa nyomán természetesen ezek piaca is kiszáradt, ám úgy tűnik, a befektetők kielégíthetetlen hozamétvágya felülírja a kockázatos papírokkal kapcsolatos óvatosságukat - írta a Financial Times.

Az utóbbi megállapítást támasztja alá, hogy nem csupán a CLO-k kereslete ugrott meg, hanem feltámadtak a válság előtti pénzügyi világ más jellegzetes üzletei is. A magán-tőketársaságok például szintén rekordszintre tornászták fel cégfelvásárlásaikat, mások pedig lelkesen fektetik pénzüket olyan hitelcsomagokba, amelyekbe kibocsátóik bekeverték a brit jelzálogpiac úgynevezett subprime hiteleit is. A válság egyik kiváltó oka az volt, hogy a subprime adósoknak, azaz a korlátozottan fizetőképes lakásvásárlóknak nyújtott kölcsönöket hozzácsapták jó adósságokhoz, ám az előbbiek bedőlése magával rántotta az adósságfedezetű követelések egészét is.

Mint a régi szép időkben

A CLO 2.0 névvel illetett újabb hitelcsomaghullám azért nem olyan, mint az 1.0-s változat. A bankok, amelyek kibocsátják ezeket a külön pénzügyi támogatást is nyújtanak hozzájuk és keményebb szabályokat kell érvényesíteniük a hitelek végső biztosítékaival kapcsolatban, mint a válság előtt. (Azaz jobban meg kell  nézniük, hogy mit kaphat a hitelező, ha az adós fizetésképtelenné válik.) A kevésbé kockázatos, ezért szerényebb hozamot ígérő CLO-k ennek megfelelően elvileg nehezen eladhatók, ám a kereslet jelenleg olyan erős, hogy ezeknek is könnyű gazdát találni - derül ki kereskedők szavaiból.

A forgalom felpörgése meglepetés: sokan jósolták azt, hogy a szabályozás megszigorítása miatt nem fog gyorsan nőni a csomagolt hitelek értékesítése. A bankoknak például az úgynevezett Volcker-szabály miatt - amely korlátozza saját számlás, azaz a betéteseik, a részvényeseik és a kötvényeseik pénzét kockáztató üzleteiket - el kellene adniuk szabadon felhasználható CLO-ikat. A Fed azonban 2017-ig időt adott ennek a szigorításnak az alkalmazására, továbbá a pénzintézetek már megtalálták a kiskapukat, amelyeket Volcker-barát CLO-knak keresztelték el.

Dől a lé

Az Egyesült Államokban idén eddig 42 milliárd dollár értékű csomagolt hitelt értékesítettek, aminek alapján az elemzők egyetértenek abban, hogy igen nagy szám jöhet ki az év végére. A Morgan Stanley nemrégiben módosította előrejelzését, az 55-65 milliárdos kibocsátásról 75-80 milliárd dollárra vitte fel prognózisát. A JPMorgan szintén megemelte várakozását: 60-70 milliárd dollár helyett immáron 90-10 milliárdos forgalmat vár.

Adósságfedezetű követelésekből 2007-ben, abban az évben, amelynek nyarán elkezdődött a pénzügyi piacok fokozatos leolvadása, 89 milliárd dollár értékű papírt bocsátottak ki a pénzügyi szolgáltatók. Egy évvel korábban, az utolsó békeévben 97 milliárdos értékkel érte el csúcsát a piac. 2013-ban 81,8 milliárd dollárban vásároltak a befektetők csomagolt hiteleket - derül ki az S&P Capital IQ becsléséből. Ha tehát a piac idén 100 milliárd dollárra hízna, az rekorddöntést jelentene.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2014.05.20 13:22

@jobbajobb: A babfőzeléket kihagytad a sorból. Hibapont!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.20 11:57

...a fák ,az ég ,a lufi ....pukkkkk!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html