Éber kómában a gazdaság

A világgazdaság túlélte a recessziót, de még nem indult el a kilábalás - vélik a Bloombergnek nyilatkozó befektetők.
NAPI, 2010. szeptember 21. kedd, 09:06
Fotó:

A világgazdaság két évvel a Lehman Brothers befektetési bank bedőlése és ezzel a pénzügyi válság elmélyülése után átvészelte a recessziót és stabilizálódott, ugyanakkor még nem beszélhetünk egyértelmű kilábalásról - derült ki a Bloomberg hírügynökség több mint 1400 befektető, elemző és tőke-, illetve pénzpiaci kereskedő megkérdezésén alapuló felméréséből.

Csak minden hatodik válaszadó látja úgy, hogy a gazdaság növekszik, ezzel szemben 41 százalék azok aránya, akik nincsenek meggyőződve arról, hogy a pénzügyi helyzet stabil, és ezért valószínűnek tartanak további zavarokat. Utóbbiak forrása lehet egyes országok fizetésképtelenné válása: Írország bedőlését a megkérdezettek 37 százaléka tartja valószínűnek, szemben a júniusi felméréssel, amelyben kevesebb mint fele ekkora volt ez az arány.

Görögország csődjére a válaszadók kétharmada "szavaz" - ez némi javulás három hónap alatt, ugyanis a nyár elején még 73 százalék volt a görög összeomlást jóslók aránya. Európát összességében a világgazdaság gyenge pontjának látják a befektetők: több mint 75 százalék azok aránya, akik szerint az eurózóna széteshet és 20 százalék azoké, akik szerint ez a lehetőség nagyon is közeli. Ez romlás június óta - akkor a többség az övezet fennmaradására "voksolt".

A befektetők összességében továbbra is inkább óvatosak, mint vállalkozókedvűek. Több mint 40 százalékuk egyelőre még visszafogja tevékenységét és csak minden harmadik megkérdezett mondta azt, hogy nagyobb kockázatot vállal, mint korábban. A többiek csak annyit nyilatkoztak, hogy fokozatosan visszatérnek korábbi stratégiájukhoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK