Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Suma Chakrabarti a tétlen szemlélés helyett válaszokat sürgetett a globalizáció kihívásaira, a kelet-közép-európai országokra váró feladatok között megemlítve az aktív korú lakosság számának csökkenését, az innovációs lemaradást a Nyugattal szemben és az energiaforrások alacsony hatékonyságú felhasználását. Elmondta, a régió különböző adottsággal rendelkező országai más-más válaszokat adhatnak a kihívásokra, azonban nagy szükség van továbbra is a tőkebefektetések vonzására és a növekedés eredményeinek társadalmilag igazságos elosztására.

Suma Chakrabarti rámutatott: a környezetbarát infrastruktúra-beruházások rendkívül kedvezően hatnak a gazdasági növekedésre. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai szerint, ha egy százalékkal nő GDP-ben az infrastruktúra aránya, az átlagosan 1,5 százalékos GDP-növekedést eredményez 4 év alatt. Ez nagyon gyors megtérülés - jegyezte meg.

Ezekbe a technológiákba a következő évtizedben jelentősen nő a globális befektetések mennyisége, 2015-ben 5 százalékkal, csaknem 290 milliárd dollárra nőtt a megújuló energiába befektetett tőke nagysága.

Suma Chakrabarti felhívta a figyelmet arra is, hogy a kelet-közép-európai régióba irányuló külföldi közvetlen tőkebefektetések aránya a GDP 2 százaléka körül áll, ez még mindig elmarad a világ többi részén lévő felzárkózó országokétól, ahol 3-4 százalék ez az arány. Az infrastrukturális beruházásokba és a zöld technológiák fejlesztésébe be kell vonni a magántőkét is, el kell érni, hogy az állam és a magántőke együttműködése erősödjön a jövőben.

Az EBRD elnöke kérdésre azt is elmondta, hogy az EBRD kiáll a megújuló energiát használó technológiák mellett, és nem fektet be magas karbontartalmú, nem-környezetbarát technológiákba. Ezt az irányvonalat az EBRD részvényesei, a nemzeti kormányok határozták meg - tette hozzá.

Elismerte, hogy a mostani alacsony olajárak mellett nagyon csábító magas karbontartalmú technológiákba fektetni, de a régió kormányai kiállnak a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalások, a fenntartható technológiák mellett.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke az egyik panelbeszélgetés során kiemelte: bár a Brexit miatt Európa egyik legerősebb tőkepiaca "távozik" az egységes európai piacról, ennek ellenére az egységes tőkepiaci szabályozást végig kell vinni az EU-ban. Ennek során meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy egyszerűsítsék a tőzsdei kezdeményezések szabályozását, a kis- és középvállalkozások tőzsdére lépésének adminisztrációs kötelezettségeit is egyszerűbbé kell tenni, a kockázati tőkealapok szerepét erősíteni kellene. Jelezte, hogy konzultációt indítottak arról, szükség van-e egy egységes európai nyugdíjtermékre. Dombrovskis is úgy ítélte meg: a fenntartható fejlődés elérése a zöld technológiák elterjedésének támogatását kell, hogy jelentse.