Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ECB vezetője azután beszélt, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsa szerdán változatlanul hagyta az irányadó kamatokat. A testület arra számít, hogy az ECB irányadó kamatai legalább 2019 végéig a jelenlegi szinten maradnak, vagy addig, ameddig szükséges annak biztosításához, hogy az infláció középtávon továbbra is tartósan a 2 százalék alatti, de ahhoz közeli szintek felé tartson.

Mario Draghi úgy fogalmazott a szerdai sajtóértekezletén, hogy nem tartja kizártnak az infláció lassulását a következő hónapokban. A márciusi euróövezeti infláció 1,4 százalék volt a februári 1,5 százalék után.  Az ECB elnöke szerint az eurózónában "a gazdasági növekedés lassulása érzékelhető". A geopolitikai bizonytalanságok, a protekcionista intézkedések, valamint a feltörekvő piacok szélsőséges kilengései mind olyan kockázatokat jelentenek, amelyek az euróövezetet a gazdasági lassulás felé tolja.

Draghi szerint azonban derűlátásra ad okot, hogy az euróövezetben nő a foglalkoztatottság és emelkednek a bérek is, ami növekedésben tartja a gazdaságot és emeli az inflációt. Az ECB vezetője ugyanakkor leszögezte: egy recesszió esélyének a valószínűsége továbbra is alacsony az euróövezetben.

Megfigyelők arra számítottak, hogy Draghi részleteket közöl az ECB által márciusban bejelentett, szeptemberben induló új, célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek (TLTRO) programról, ami segíti a hitelezést és a kamatok kordában tartását. Az ECB elnöke azonban csak annyit közölt, hogy erről majd az ECB kormányzótanácsának valamelyik legközelebbi ülése után mond részleteket.

Draghi beszélt még arról is, a kormányzótanács tervei között szerepel annak a megvitatása, hogy milyen intézkedésekkel lehetne enyhíteni azokat a kedvezőtlen hatásokat, amelyek a negatív kamatokból származnak. Ez válasz volt a bankoknak, amelyek arról panaszkodnak, hogy a negatív kamatok ártanak a hitelezésnek.