A cél egyelőre távolodik, áprilisban a márciusi stagnálás után 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben.

A France Inter rádióállomásnak adott nyilatkozatában Coeuré hangsúlyozta, hogy az ECB Mario Draghi bankelnök nevével fémjelzett expanzív monetáris politikája kedvezően hat a növekedésre, és csökkenti a vállalatok beruházási költségeit. Az első negyedévben előzetes adatok szerint 0,6 százalékkal nőtt az eurózóna bruttó hazai terméke, egy éve a legnagyobb ütemben.

Jens Weidmann, a német központi bank, a Bundesbank elnöke ugyanakkor egy lipcsei pénzügyi fórumon figyelmeztetett, hogy minél hosszabb ideig marad érvényben az ultralaza monetáris politika, annál kevésbé lesz hatásos, és annál több kockázattal és mellékhatással jár.

A Bundesbank elnöke, aki az ECB igazgatótanácsának is tagja, elismerte ugyan, hogy ez a politika most helyénvaló, de hangsúlyozta, hogy csak átmenetileg palástolja a növekedési problémákat, és tüneti kezelést jelent. Egyszersmind óvta az ECB döntéshozóit, hogy őrizzék meg függetlenségüket, és "ne váljanak a pénzpiacok vagy a pénzpolitika foglyaivá".

Németországban betétesek, bankok és alapkezelők nagy hangerővel panaszkodnak, hogy az ultraalacsony kamatok miatt alig van hozam, és heves támadások érték Draghit német parlamenti képviselők részéről is. Szokatlan módon Angela Merkel kancellár legitimnek mondta az EKB bírálatát, ami szerinte nem beavatkozás a bank ügyeibe.

Meglepetésre azonban Weidmann megvédte Draghit. Egy jegybanknak nem a megtakarítások jövedelmezőségének a garantálása, hanem az inflációs cél elérése a feladata - jelentette ki a Bundesbank elnöke múlt pénteken egy müncheni konferencián.