ECB-plafonon az eurózóna inflációja

Az előzetes adatok szerint májusban 2 százalékra csökkent az infláció a 12 tagú Európai Monetáris Unióban (EMU). A végleges adatot június 18-án teszik közzé. Az áprilisi 2,4 százalékos szinthez képest a vártnál gyorsabb csökkenés vélhetően megnyugtatólag hat majd az Európai Központi Bank (ECB) június 6-án esedékes soron következő ülésén résztvevő gazdasági vezetőkre.
Almási Gábor, 2002. május 31. péntek, 13:44

A most közölt adatok a német kötvénypiacon máris éreztették hatásukat: a nap folyamán jelentősen felélénkült a papírok kereskedése. A jelenlegi kedvező fejlemények további kedvező hatása lehet, hogy az euró év eleji bevezetésekor bekövetkezett áremelkedés miatti lakossági elégedetlenség ellenében hatnak majd, ami kifejezetten jó hír az eurózóna országainak vezetői számára. Az uniós szakemberek nem mulasztották el máris méltatni a térség gazdasági teljesítményét. Az EMU pénzügyi vezetőinek véleménye szerint - annak ellenére, hogy az infláció csökkenése lassabb az általuk korábban vártnál - az eurózóna pénzromlásának üteme az év hátralévő részében az ECB által meghatározott két százalékos plafon alá süllyedhet.
A kedvező hírek hatására az euró dollárral szembeni árfolyama - melynek mélypontját ma a 93,63 centes szint jelentette - ismét megközelítette a 94 centet.

HOZZÁSZÓLÁSOK