Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az ECB döntéshozói egymás után utasítják vissza az Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőinek felvetését, miszerint a jelenlegi kissé két százalék alatti szintről négyre kellene emelni az ECB inflációs célját. Az IMF közgazdászai szerint ez növelné a bank mozgásterét nehéz időkben és segítene csökkenteni az eurózóna országaiban felhalmozott államadósságok értékét.

Jürgen Stark az ECB kormányzótanácsának tagja egy csütörtöki nyilatkozatában, Axel Weber - aki Jean-Claude Trichet elnök egyik esélyes utódjelöltje - újságcikkben utasította vissza az ötletet. Utóbbi szerint az IMF a "tűzzel játszik", amikor ilyen ötleteken töri a fejét.

Stark szerint a cél négy százalékra emelése évente 0,5 százalékkal fékezné a térség GDP-jének bővülését. Weber úgy véli, hogy a változtatás több kárt okozna, mint amennyi hasznot ígér.

Szakértők szerint nem meglepő az ECB döntéshozóinak elutasítása, minthogy az európai jegybank hagyományosan héja szemlélettel szabja meg inflációs céljait.

Starkhoz és Weberhez hasonlóan nyilatkoztak döntéshozó kollégáik is, sőt Ben Bernanke, a Fed elnöke is, aki szerint van ráció az IMF-szakértők ötletében, de ha emelnék a célszámot négy százalékra, akkor később még feljebb mehetnének, és végül igen nehéz lenne leszorítani az elszaladt inflációt.