Az EU állam- és kormányfői június 17-i találkozójukon többek között arról állapodtak meg, az Unió 2011-2020-as átfogó gazdaságpolitikai stratégiája keretében még szorosabbra fűzik a tagországok gazdaságpolitikai együttműködését, és szigorítják az államháztartási fegyelmet is, beleértve akár új büntetőintézkedések alkalmazását.

Az Európai Központi Bank (ECB) nyilatkozatában támogatja az állam- és kormányfők elképzelését és egy független európai költségvetési felügyelet felállítását, valamint egy "kvázi automatikus", hiteles szankciórendszer bevezetését javasolja - írja a Bloomberg.

Az ECB szerint lehetővé kell tenni, hogy az uniós hatóságok beavatkozhassanak a (magas hiánnyal rendelkező) tagországok költségvetési döntéshozatalába annak érdekében, hogy az eurózóna elkerüljön egy újabb adósságválságot. A jelenlegi rendszer nagy hiányossága, hogy nincsenek hiteles szankciók.

A jegybank közleményében - amely az uniós pénzügyminiszterek találkozóján elhangzott javaslatok tükrözi - kizárja az eurózónából történő kizárás lehetőségét. Egy ilyen szankció megkérdőjelezné a közös deviza életképességét, ezért nem lenne hiteles - áll a közleményben.

Ehelyett olyan szankciólehetőségek merültek fel, mint a pénzbírság, vagy az euróövezeti döntéshozatalból történő ideiglenes kizárás.