ECB: van okunk tartani Trumptól

Politikai és gazdasági kockázatokat is jelent Európa számára Donald Trumpnak, az Egyesült Államok megválasztott elnöknének protekcionista, Amerikát előtérbe helyező politikája az Európai Központi Bank (ECB) alelnöke szerint.
MTI-Eco, 2016. november 14. hétfő, 20:04
Fotó: MTI/EPA

Vitor Constancio hétfőn egy Frankfurtban tartott bankkonferencián kifejtette: nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni a piacok kedvező reakciójából Donald Trump megválasztására, amikor a beígért adócsökkentés és gazdasági ösztönző intézkedések hatására nőttek az európai és amerikai tőzsdéken is az árfolyamok.

Úgy vélte, az "America first" politika negatív hatással lehet az európai és a feltörekvő államok exportjára, egyúttal politikai kockázatot is hordoz. A Reuters tudósítása szerint ezzel a euroszkeptikus és nacionalista pártok erősödésére utalt az euróövezetben.

Az ECB-alelnök továbbra is úgy látja, hogy tavaszra jóval 1 százalék fölé emelkedik az infláció az euróövezetben a jelenlegi 0,5 százalékról, azonban csak akkor, ha a "globális bizonytalanság" negatív hatásai nem realizálódnak. Az alelnök egyúttal a növekedés ösztönzésére még erőteljesebb expanzív gazdaságpolitikát szorgalmaz.

HOZZÁSZÓLÁSOK