A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete csütörtökön közölte, hogy az Egyesült Államok hazai összterméke 2,3 százalékkal bővült 2019-ben, ami 2016 óta a legrosszabb érték. Egy évvel korábban, 2018-ban 2,9 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság.

A 3 százalékos növekedési cél elérhetetlen maradt dacára annak, hogy Donald Trump amerikai elnök azt jósolta, hogy a 2017 decemberében elfogadott, 1500 milliárd dollárt felszabadító adóreform folyamatosan a célszám fölött tartja majd a GDP-növekedés ütemét.

A friss adatsor ezzel együtt is arról tanúskodik, hogy a gazdaság fenntartotta a mérsékelt növekedési ütemet a negyedik negyedévben, köszönhetően az import csökkenésének. Az első becslés szerint az amerikai gazdaság évesített növekedési rátája 2,1 százalék volt október-decemberben, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A harmadik negyedévben ugyancsak 2,1 százalékot, a második negyedévben 2,0 százalékot, az első negyedévben pedig 3,1 százalékot mértek.

Az előző, 2018-as év azonos negyedévéhez képest tavaly január-márciusban 2,7 százalékkal, április-júniusban 2,3 százalékkal, július-szeptemberben 2,1 százalékkal, október-decemberben pedig 2,3 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke reálértéken. Folyó áron számolva az amerikai GDP értéke 3,6 százalékkal, 191,7 milliárd dollárral, 21 730 milliárd dollárra emelkedett a negyedik negyedévben.

A negyedik negyedévben a személyes fogyasztás, a szövetségi, az állami és a helyi kormányzati kiadások, a lakásépítési beruházások és az export húzta a növekedést. Ezek pozitív hatását részben semlegesítette a vállalati beruházások és készletbefektetések visszaesése. A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, 1,8 százalékkal nőttek a negyedik negyedévben, míg a harmadikban 3,2 százalékkal, a másodikban 4,6 százalékkal, az elsőben pedig 1,1 százalékkal. A személyes fogyasztások árindexe 1,5 százalék volt a harmadik negyedévben mért 1,4 százalék után, az élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index pedig 1,3 százalékra rúgott október-decemberben, míg az előző negyedévben 2,1 százalékra.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslést február 27-én hozza nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium.