A Napi Gazdaság cikke


Tavaly 60 százalékkal, 538,1 millió euróra csökkent 2007-hez képest a külföldi beruházások szlovákiai letelepedését segítő SARIO állami ügynökség közvetítésével tető alá hozott beruházások összege a szomszédos országban. A szervezet 34 külföldi beruházás megvalósításánál bábáskodott, amelyek együttesen 4624 új munkahelyet hoztak létre. Ez azt jelenti, hogy az ügynökség 171 futó projektjének negyedét sikeresen lezárta. A tavalyi befektetési megállapodások 65 százaléka az első fél- évre esett, a második hat hónap teljesítményére már rányomta a bélyegét a világgazdasági válság - mondta Peter Hajas, a SARIO vezérigazgatója.

A CTK cseh hírügynökség szerint ez azt jelenti, hogy az euró bevezetése egyelőre nem vonzott több beruházást Szlovákiába, ugyanis a társaságok 2008 júniusa óta biztosan tudták, hogy Pozsony belép az eurózónába, mégsem nőtt az érdeklődésük az ország iránt.


Az autóipari, elektrotechnikai és vegyipari beruházások többsége a nyitrai és a besztercebányai kerületbe irányult. Pozsony és vonzáskörzete továbbra is verhetetlen a befektetett összeg nagyságát illetően: a térségbe áramlott a teljes összeg mintegy 30 százaléka.


A működőtőke beáramlásának megcsappanása mellett még egy kedvezőtlen hír látott napvilágot Pozsonyban: a költségvetés egyenlege januárban ugyan 100,3 millió euró többletet mutatott, azonban a 706,6 millió eurós bevétel 39,2 százalékkal kevesebb a 2008. januári adatnál. A Volksbank elemzője szerint a bevételkiesést döntően befolyásolta a gázszállítások január eleji leállása.