A szívelégtelenség egy olyan, megfordíthatatlan kórállapot, amelyben megfelelő kezeléssel javíthatók az életkilátások és kielégítő lehet az életminőség. A National Heart, Lung, and Blood Institute adatai szerint körülbelül 5,7 millió amerikai szenved szívelégtelenségben.  A University Hospitals Cleveland Medical Center szakemberei által most publikált új vizsgálat szerint a rosszabb anyagi helyzetben élő, társadalmilag depriváltabb rétegek körében a betegség halálozási aránya magasabb - olvasható a szakportál szemléjében.

A vizsgálat során több mint 1,2 millió, 1999-2018 között szívelégtelenségben elhunyt személy halálozási adatait elemezték, és a szociális depriváció felmérésére szokványosan használt indexeket alkalmazták. Megállapították, hogy a szívelégtelenség okozta átlagos halálozási arány államonként százezer lakosra számítva 25,5, a társadalmi-gazdasági lemaradással jellemezhető államokban azonban ennél magasabb etnikai hovatartozástól, életkortól és az urbanizációs szinttől függetlenül.

A szegénység jelentette kockázat szintje hasonló a szívelégtelenség egyéb rizikófaktorainak tulajdonított szinthez, mint amilyen például az elhízás vagy a cukorbetegség - írják a szerzők. A kutatásból az is kiderül, hogy a túlélési arányokban a jobb és rosszabb anyagi helyzetű betegek közötti egyenlőtlenségek 1999 és 2018 között alig változtak.

A szerzők szerint tényezők egész sora tehető felelőssé azért, hogy a szegényebb államokban nagyobb a szívelégtelenség halálozási kockázata. Szerepet játszhat többek között az, hogy nehezebb az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, maga az ellátás minősége elmarad az elvárható szakmai szinttől, illetve gyengébb az emberek egészségtudatossága. Megjegyzik azt is, hogy a szívelégtelenség kezelésének eredményessége nagyban függ attól is, hogy a beteg mennyiben képes tartani magát a komplex és gyakran költséges gyógyszeres kezeléshez.

További részletek itt.