Szörnyű adatok a rákról - Magyarországon kiugróan rossz a helyzet

A társadalom öregedésével rohamosan nő a rákos betegek száma, de az EU-ban a legtöbb, százezer lakosra vetítve 700 daganatos esetet Magyarországon diagnosztizálták 2018-ban, s nagyon rosszul állunk az európai halálozási listán is a százezer lakosonkénti 350 daganatos elhunyttal - idézi a Svéd Egészséggazdaságtani Intézet (IHE) friss elemzését a 444.hu.
Szepesi Anita, 2020. január 22. szerda, 13:50
Fotó: Pixabay

A rákos megbetegedések száma 1995 óta látványosan, egymillióval nőtt Európában, húsz év múlva további 775 ezer beteggel számolhatunk a jelenlegi trend mentén a Svéd Egészséggazdaságtani Intézet (IHE) európai rákhelyzet 1995 és 2018 közti alakulását vizsgáló tanulmányában szereplő becslés szerint. A betegség gyakoribbá válásával EU-szerte 20 százalékkal nőtt azok száma, akik belehaltak a betegségbe, így mára minden negyedik halálesetet a rák okoz - idézi a tanulmányt a portál.

A legfontosabb megállapítások:

  • 2018-ban Magyarországon diagnosztizálták a legtöbb rákos megbetegedést, százezer lakosra vetítve majdnem 700-at. Dobogósok még a dánok, a németek és az olaszok, míg a lista másik végén álló Cipruson a 400 alatti ez a szám.
  • Míg 25 éve a férfiak körében a tüdődaganat volt a leggyakoribb (22 százalék), mára az aránya 15 százalékra apadt, és a prosztatarák került az első helyre. A nőknél változatlanul a mellrák a leggyakoribb.
  • Magyarországon százezer lakosból majdnem 350-en halnak meg rákban, míg 1995-ben a dánokkal együtt vezettük a listát, most csak a horvátok produkálnak rosszabb eredményt.
  • Az európai férfiaknál a tüdő-, a vastagbél- és a prosztata-, a nőknél pedig a mell-, a tüdő- és a vastagbélrák szedi a legtöbb áldozatot
  • Belgiumban és Izlandon a rákos betegek bő kétharmada öt évvel később is életben van, ez a legjobb túlélési arány, Horvátországban csak a felük, magyar adat pedig nincs.
  • Mi állunk a legrosszabbul az ezer lakosra vetített több mint 80 egészséges életév elveszítésével.
Ennyit visz el a rák
Az összes egészségügyi kiadásból Magyarországon 7 százalékot fordítanak a rákkal kapcsolatos ellátásra, ami arányaiban EU-s listavezető. A magyarországi, rákkal kapcsolatos közvetlen kiadások összegszerűségükben nagy lemaradást mutatnak a fejenkénti 100 eurós éves költéssel, ami Dániában 250, Svájcban pedig több, mint 500 euró. Szintén a legrosszabb a magyar adat a rák miatt elvesztett munkaéveket illetően, százezer lakosonként több, mint ezer munkaév vész kárba Magyarországon, kicsivel több, mint Romániában.

Becslések szerint a rákos megbetegedések 40-45 százaléka megelőzhető lenne, ezért érdemes lenne a prevencióra és a szűrésre, nagyobb hangsúlyt fektetni, ám Magyarországon alig használják a rákszűrés terjesztésére is kitalált szűrőbuszokat - említi meg a portál.  A dohányzás visszaszorítását és a HPV-védőoltások általánossá tételét említi a tanulmány, a prosztata- és tüdőrákszűrések költséghatékonyságának javítása mellett.

Ugyan nagyot lépett előre 2012 és 2018 közt a gyógyszerfejlesztés, tíz új, rákos betegségekre való gyógyszert sikerült elismertetni, a hozzáférésben azonban óriásiak az egyenlőtlenségek az országok között és az országokon belül is, amik csak a büdzsé növelésével csökkenthetők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2020.01.22 19:35

Ha a rákszűrő buszok aktív használata is fizetne kenőpénzt a politikusoknak, akkor napi 24 órában folyna a rákszűrés az egész ország területén. De a buszoknak csak a megvásárlása hozott jattot (valószínűleg a piaci ár ötszöröséért lettek megvásárolva), ezért azóta szép csendben megeheti őket a rozsda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html