Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rákos megbetegedések száma 1995 óta látványosan, egymillióval nőtt Európában, húsz év múlva további 775 ezer beteggel számolhatunk a jelenlegi trend mentén a Svéd Egészséggazdaságtani Intézet (IHE) európai rákhelyzet 1995 és 2018 közti alakulását vizsgáló tanulmányában szereplő becslés szerint. A betegség gyakoribbá válásával EU-szerte 20 százalékkal nőtt azok száma, akik belehaltak a betegségbe, így mára minden negyedik halálesetet a rák okoz - idézi a tanulmányt a portál.

A legfontosabb megállapítások:

  • 2018-ban Magyarországon diagnosztizálták a legtöbb rákos megbetegedést, százezer lakosra vetítve majdnem 700-at. Dobogósok még a dánok, a németek és az olaszok, míg a lista másik végén álló Cipruson a 400 alatti ez a szám.
  • Míg 25 éve a férfiak körében a tüdődaganat volt a leggyakoribb (22 százalék), mára az aránya 15 százalékra apadt, és a prosztatarák került az első helyre. A nőknél változatlanul a mellrák a leggyakoribb.
  • Magyarországon százezer lakosból majdnem 350-en halnak meg rákban, míg 1995-ben a dánokkal együtt vezettük a listát, most csak a horvátok produkálnak rosszabb eredményt.
  • Az európai férfiaknál a tüdő-, a vastagbél- és a prosztata-, a nőknél pedig a mell-, a tüdő- és a vastagbélrák szedi a legtöbb áldozatot
  • Belgiumban és Izlandon a rákos betegek bő kétharmada öt évvel később is életben van, ez a legjobb túlélési arány, Horvátországban csak a felük, magyar adat pedig nincs.
  • Mi állunk a legrosszabbul az ezer lakosra vetített több mint 80 egészséges életév elveszítésével.

Ennyit visz el a rák

Az összes egészségügyi kiadásból Magyarországon 7 százalékot fordítanak a rákkal kapcsolatos ellátásra, ami arányaiban EU-s listavezető. A magyarországi, rákkal kapcsolatos közvetlen kiadások összegszerűségükben nagy lemaradást mutatnak a fejenkénti 100 eurós éves költéssel, ami Dániában 250, Svájcban pedig több, mint 500 euró. Szintén a legrosszabb a magyar adat a rák miatt elvesztett munkaéveket illetően, százezer lakosonként több, mint ezer munkaév vész kárba Magyarországon, kicsivel több, mint Romániában.

Becslések szerint a rákos megbetegedések 40-45 százaléka megelőzhető lenne, ezért érdemes lenne a prevencióra és a szűrésre, nagyobb hangsúlyt fektetni, ám Magyarországon alig használják a rákszűrés terjesztésére is kitalált szűrőbuszokat - említi meg a portál.  A dohányzás visszaszorítását és a HPV-védőoltások általánossá tételét említi a tanulmány, a prosztata- és tüdőrákszűrések költséghatékonyságának javítása mellett.

Ugyan nagyot lépett előre 2012 és 2018 közt a gyógyszerfejlesztés, tíz új, rákos betegségekre való gyógyszert sikerült elismertetni, a hozzáférésben azonban óriásiak az egyenlőtlenségek az országok között és az országokon belül is, amik csak a büdzsé növelésével csökkenthetők.