Kétszáz ország 112 millió ember adatait elemezve az derült ki, hogy 1985-től 2017-ig a testtömeg-index (BMI, a testtömeg osztva a testmagasság négyzetével) átlagosan 2 ponttal nőtt a nők és 2,2 ponttal a férfiak körében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy átlagban 5-6 kilóval nehezebbek az emberek most, mint 30 évvel ezelőtt - olvasható a cikkben.

A kutatás eredményei felülírták azt az általánosan elfogadott vélekedést, hogy a gyorsuló városiasodás az oka az elhízás gyorsulásának is - magyarázta a tanulmány vezető kutatója, Majid Ezzati professzor. 1985-ben a városokban élő felnőtt férfiak és nők BMI értéke magasabb volt, mint a vidéken élőké a vizsgált országok több mint háromnegyedében. Harminc évvel később azonban a különbség drasztikusan lecsökkent, vagy akár meg is fordultak a mutatók sok országban.

A globális növekedés több mint a fele ugyanis a vidéken élők BMI-emelkedésének számlájára írható. Az elmúlt 33 évben a vidéken élő nők és férfiak BMI értéke átlagosan 2,1 ponttal, míg a városban élő nőké 1,3 ponttal, a férfiaké 1,6 ponttal nőtt - írta az euronews.com a kutatásra hivatkozva.

"Az eddigi közbeszéd inkább a városiasodásnak az egészségre gyakorolt negatív hatásaira fókuszált. Valójában a városok több lehetőséget biztosítanak a jobb táplálkozás, a hozzáférhetőbb, sokszínűbb mozgás és pihenés szintjén, melyek együttesen jó hatással vannak egészségünkre. Ezeket a dolgokat vidéken sokszor sokkal nehezebb megtalálni."

A kelet-európai nőknél jobb a helyzet

A kutatók felfigyeltek arra a tényre is, hogy a Közép- és Kelet-Európában élő nők súlya változatlan maradt: ma csakúgy, mint 1985-ben. Az ezen a területen élő vidéki nők súlyosabbak voltak, mint városi társaik - a legnagyobb különbség Fehéroroszországban, Csehországban és Litvániában volt. A legnagyobb különbség a városi és vidéki férfiak súlya között Svédországban, Csehországban, Írországban és Ausztriában volt megfigyelhető.

Európában a legmagasabb BMI-növekedést a teljes lakosságra nézve Törökországban mérték - ám a vizsgált 200 ország közül ez csak a 37. helyre volt elég. A legalacsonyabb BMI-növekedést pedig Svájcban rögzítették - ezzel az ország a 170. a rangsorban.

A lista elején Amerikai Szamoa áll, ahol a legnagyobb volt a testtömeg-index növekedése, míg Etiópia az utolsó, ahol a legalacsonyabb. Magyarország a 97. helyen áll.