Fogy a lendület a klímaváltozás megfékezésére

Nagyobb szükség van a környezetvédelmi innovációkra, mint korábban bármikor, de a klímaváltozás mérséklésére szolgáló technológiák száma csökken és a nemzetközi összefogás is megakadt. A feladat pedig jóval nehezebb, mint a Párizsi Klímaegyezmény megkötésekor gondolták.
Szöllősi Fanni, 2019. szeptember 8. vasárnap, 12:06
Fotó: Getty Images

A klímaváltozás fenyegető jelei a mindennapjaink részévé váltak. Amíg a legbefolyásosabb cégeknél és politikai vezetőknél prioritást élvez az állandó gazdasági növekedés gondolata, addig ugyanúgy szükség van a gazdaságok által felhasznált energia és anyag után keletkező hulladékok folyamatos kezelésére. A kevesebb fogyasztás már önmagában nem elég a katasztrófa elkerüléséhez, olyan környezetvédelmi innovációkkal kell előhozakodni, amik csillapíthatják a következményeket.

Az éghajlatváltozás enyhítését segítő szabadalmak száma azonban az utóbbi időben visszaesett. Bár a levegő tisztítására, a szén-dioxid-leválasztásra és -tárolásra szolgáló technológiai fejlesztések eddig feljövőben voltak, mégis az OECD kutatói szerint a szabadalmak száma 2012 óta jelentős csökkenést mutatott. Érdekes módon más tudományos területeken nem figyelhető meg ez a fajta visszaesés, még olyan egyéb környezetvédelmi szabadalmaknál sem, mint a lokális szennyező anyagok termelésének csökkentése vagy a szennyvízkezelés.

A klímaváltozás elleni harc is üzlet

Az innováció lelassulása magyarázható egyrészt azzal, hogy a technológia egyre összetettebbé válik, így a gyors ütemű újítások nem fenntarthatóak. Biztosabb a korábbi évek fejlesztéseire építeni, ám ez is együtt jár a költségek növekedésével. Épp ezért, a szabadalmak jóváhagyásában egy még fontosabb akadály az új ötletek és az általuk hozott költségcsökkentések között jelenlévő szakadék - összegezte az OECD tanulmánya.

A klímaváltozás materialista oldalát jól bemutatja Stephan Ouaknine, megújuló energiával foglalkozó üzletember által definiált "bankolhatósági csapda" (bankability trap) fogalma: eszerint a klímaváltozással kapcsolatos fejlesztések lassan terjednek és jutnak el az alkalmazásig, mert az ügyfelek szkeptikusak a még nem bevált technológiával kapcsolatban, viszont a technológia addig nem lehet bevált, amíg nem került kereskedelmi használatra.

Tehát a szabadalmaknak is megvannak a maga korlátai. Ahhoz, hogy az új, környezeti kockázatok kezelésére született módszereket sikerüljön az átalakulási költségeket is lenyomva tartva kivitelezni, nélkülözhetetlen a nemzetközi összefogás. Ez nem csak azért fontos, mert a rengeteg információ megszerzése vagy előállítása költséges és bonyolult folyamat, hanem azért is, mert az együttműködés segíthet a hozzáférési korlát fölé kerekedni. Ez a korlát az olyan nemzetekre vonatkozik, amelyek maguktól nem tudnák a drága innovációs termékeket megvásárolni és piacra vinni országukban.

A kis országoknak nehezebben megy

Bármennyire is a párizsi egyezmény a klímavédelem környéki nemzetközi együttműködés legfőbb eleme, betartása nehezebb feladat, mint gondolták. Ugyanis bevezetésével elmozdult az éghajlat-politika a központilag tárgyalt, jogilag kötelező érvényű kibocsátás-csökkentési célok kitűzésétől és a tagállamok egyénileg meghatározott hozzájárulások formájában döntenek. Ez a fajta demokratizálás pedig összefügg a fejlődő országok hozzáférési hátrányával - vélik a tanulmány szerzői.

A brazil kormány reakciója az amazonasi esőerdőben pusztító tüzek kezelésére arra is rámutat, hogy együtt kell dolgozni olyan stratégiák kialakítására, amik a régió fejlődéséhez vezetnek, közben megóvva annak gazdag biodiverzitását és az őslakos népeket is. Ezt az ideális eljárásmódot nem csak az Amazonasra lehet vonatkoztatni, hanem globálisan is ki kell terjeszteni, mivel az a forgatókönyv, amely alátámasztja a párizsi célok elérhetőségét, egyre irreálisabbnak tűnik a klímaváltozás enyhítését szolgáló innovációban való nemzetközi összetartás nélkül - írta a ScienceMag.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.09.09 12:02

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.09.09 12:01

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.09.09 12:01

@ptiszaii: Te szerencsétlen Gönland zöld földet jelent. Onnan kapta a nevét, hogy amikor a vikingek felfedezték és megtelepedtek rajta a XIII.sz-ban, akkor teljesen zöld volt, és állatok legelésztek rajta, nem borította jég. Akkoriban még Skóciában is szőlő termett. És míg északon most melegebb van, addig az Antarktiszon tavaly rekord hideget mértek, pár tized fok híján majdnem -100°C-t. Így jár az, mint te, aki nem tud gondolkodni és benyalja a mainstream ostobaságait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi2, 2019.09.09 11:47

@ptiszaii: Ja ja , mint pl. a sivalkodás, hogy a klímaváltozás miatt kiszáradtak tavaly a német folyók pl. az Elba.Mer'a a globális felmelegedés.
Majd a folyómederből kilátszó köveken pl. 1400-ból való írást is találtak.
Az a kibaszott CO2 már a középkorban is gyilkos volt.
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/hunger-stones-emerge-drought-parched-czech-river-180970130/
Vagy a fogyó gleccserek ugye.
A amerikai Glacier National Park-beli gleccsernél 2013 körül kirakták a táblákat miszerint jól nézze meg mindenki, mert 2020-ra el fog tűnni a gleccser.
Idén szép csendben kicserélték a táblákat, mert a gleccser nemhogy eltűnt, hanem hízott nem keveset.
Itt vannak a fényképek:
https://www.zerohedge.com/news/2019-06-10/glacier-national-park-quietly-removes-its-gone-2020-signs
Komolyan szórakoztató , ahogy hülyének néznek benneteket. Tényleg mi van a Mueller vizsgálattal? Szíriai gáztámadások? Szkripalék jobban vannak már?
Agyhalott...... LOL.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2019.09.09 11:17

@neduddgi2: Csak eppen 10 évre rá újra korrigálva de igazolták Mann állítását.
Azóta pl. a jégolvadás drasztikusan megnőtt, glecserek eltünéséről nem beszélve.
Ezt aki tagadja ez agyhalott illiberális barom, mint te vagy.
https://iowahawk.typepad.com/iowahawk/2009/12/fables-of-the-reconstruction.html
Konlúzió a cikkből:
"But... if the Mann et al. reconstructions are correct, recent temperatures are well beyond the range seen in over the past 1000 years. Foul play is assumed and the hunt is on for a culprit; a natural suspect is man made CO2, which has increased coincidental with temperatures. It's a small part of overall global greenhouse gases (5.5% if you don't include water vapor, 0.3% if you do), but maybe -- just maybe -- the atmosphere is in a delicate, wobbly, equilibrium balance. Even a small increase in human CO2 might push it past a catastrophic tipping point -- a conclusion that is bolstered by the hockey stick. Therefore, as this view has it, our survival depends on massive and immediate reductions of human made CO2 emissions."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html