Egy szerb tudós megsaccolta, mikor lesz vége a járványnak

Egy szerbiai epidemiológus, aki részt vesz a kormányzat munkájában a koronvírus-járvány megfékezése érdekében, kínai párhuzam alapján saccolta meg a járvány ottani lecsengésének idejét.
Barabás Júlia, 2020. március 27. péntek, 14:25
Fotó: Napi.hu / Kristóf Réka

Branislav Tiodorovic epidemiológus március 25-én kijelentette, hogy a várható forgatókönyv alapján április végére csökkenhet Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek száma - vette át a 021.rs hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. A szakember szerint, ha a következő két hétben az emberek fegyelmezetten viselkednek, akkor jó esély van erre az örömteli fejleményre.

"Azokat a fertőzötteket, akiknek enyhébb tüneteik lesznek, az előkészített csarnokokban fogjuk elhelyezni, hogy ne fertőzhessék meg az egészségeseket. Nehéz jóslatokba bocsátkozni, főleg ha kevés adattal rendelkezünk. Eddig csak súlyosabb esetekben teszteltünk, de ezentúl minden gyorsabban fog történni, mert már az egészségházakban is el lehet végezni a teszteket" - mondta a szakember.

A járvány kezelésében Szerbiában részt vevő kínai szakemberek az ő egyik tartományukkal állították párhuzamba Szerbiát, ahol hasonló a lakosság száma. Ott a megfelelő intézkedések mellett 29 nap alatt felszámolták a járványt és már nincs több fertőzöttjük. Ennek ellenére még mindig rendkívül szigorú intézkedések vannak érvényben, olyanok, amelyeket Szerbiában is alkalmaznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK