Egy atombombát is behozhatnak Magyarországra?

Több sugárkapu működésképtelen a magyar-szerb határon, így ha valaki radioaktív anyagot akarna becsempészni az országba, annak könnyebb dolga lenne. A Magyar Nemzetnek nem árulták el, hogy összesen hány kapuval vannak gondok.
Napi.hu, 2016. július 22. péntek, 09:43
Fotó: Napi.hu

Legalább két sugárzásmérő kapu nem működik a magyar-szerb határon - írja a Magyar Nemzet. Ezeknek az lenne a faladata, hogy a belépő autók és teherautók rakományából érkező radioaktív sugárzást mérjék. Mindez abból a válaszlevélből derült ki, amelyet a Tettrekész rendőrségi szakszervezet kapott az ezzel kapcsolatos érdeklődésére a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

Az nem derül ki, hogy pontosan mely határátkelők védelme lyukas. A napilap megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot azzal a kérdéssel, hogy összesen hány sugárzásmérő kapuval vannak gondok, de a csütörtöki lapzártáig nem kaptak választ. Egy korábbi rendőrségi levélből azonban kiderül, hogy a tompai határátkelőnél legalább egy évig nem működtek a sugárzásmérő detektorok műszaki okok miatt.

Ezek a berendezések csak azokon a határszakaszokon vannak, amelyek nem uniós országoktól választják el Magyarországot. Ezek feladata például a plutóniumcsempészek lebuktatása. Az ellenőrző-berendezések működtetése 2013 végéig a NAV dolga volt, azóta fokozatosan adják át a feladatot a rendőrségnek. A Magyar Nemzetnek elmondták az illetékesek, hogy szükség esetén kézi sugárzásmérőt is használhatnak a pénzügyőrök.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.07.22 12:31

Tetszettek volna akkor aggódni, mikor a zöldhatáron át szökdöstek a migráncsok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html