Egy autó árát fizethetjük kórházra Ausztriában

Jó, ha tudják az ünnepek alatt Ausztriába készülők, hogy ha bajuk esne, biztosítás hiányában egy egyszerű kórházi kezelés is csillagászati összegbe kerülhet.
Napi.hu, 2013. november 8. péntek, 16:42
Fotó: Napi.hu

Meredeken emelkednek Ausztriában az egészségügyi költségek, amire a külföldiek nincsenek felkészülve - figyelmeztet az Austrian Times hírportál. Sokszor még a követségi alkalmazottak, a nemzetközi szervezetetek munkatársai, illetve vendégmunkások sem rendelkeznek olyan magánbiztosítással, amely megkímélhetné őket a kórházi ellátások csillagászati összegétől.

A hatóságok egyik vizsgálatot indítják a másik után annak kiderítésére, hogy a vállalatok fizetik-e alkalmazottaik után a tb-járulékokat, ám ezek nem nyújtanak védelmet a náluk dolgozó külföldieknek, akiknek nem jár állami biztosítás. Michael Kirchberger, a külföldiek orvosi ellátására specializálódott VbK Versicherungsservice (www.vbk.co.at) igazgatója figyelmeztet mindenkit: soha nem volt olyan fontos a biztosítás megkötése, mint most.

Lehetőségek dzsungele

Enélkül aligha kerülhetik el azt a szívrohamot, amit a számlájuk kézhez vételekor kapnak majd. Ausztriában a lehetőségek egész dzsungelét kínálják a biztosítók, amiben nehéz eligazodni. Ezért a VbK például a követségek és a nemzetközi szervezetek alkalmazottainak szánt speciális csomagokat dolgozott ki, amelyek adott esetben 100 százalékos térítést biztosítanak. A magyarok lehetőségeiről nemrégiben jelentek meg cikkek a Napi.hu-n: az egyik a külföldi gyógykezelést segítő szervezetről, a másik az uniós szabályokról szól.

A biztosítás megkötése mellett szólnak  a számok: Ausztriában egy kórházi ágy elfoglalása 1216 eurót (365 ezer forint) kóstál. Ez ugyanakkor csak az alapár, amelyben nincs benne a kezelések költsége. Akinek nincs biztosítása, annak arra kell felkészülnie, hogy egy tipikus ellátásért 10-20 ezer eurót (3-6 millió forintot) is elkérnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK