Meredeken emelkednek Ausztriában az egészségügyi költségek, amire a külföldiek nincsenek felkészülve - figyelmeztet az Austrian Times hírportál. Sokszor még a követségi alkalmazottak, a nemzetközi szervezetetek munkatársai, illetve vendégmunkások sem rendelkeznek olyan magánbiztosítással, amely megkímélhetné őket a kórházi ellátások csillagászati összegétől.

A hatóságok egyik vizsgálatot indítják a másik után annak kiderítésére, hogy a vállalatok fizetik-e alkalmazottaik után a tb-járulékokat, ám ezek nem nyújtanak védelmet a náluk dolgozó külföldieknek, akiknek nem jár állami biztosítás. Michael Kirchberger, a külföldiek orvosi ellátására specializálódott VbK Versicherungsservice (www.vbk.co.at) igazgatója figyelmeztet mindenkit: soha nem volt olyan fontos a biztosítás megkötése, mint most.

Lehetőségek dzsungele

Enélkül aligha kerülhetik el azt a szívrohamot, amit a számlájuk kézhez vételekor kapnak majd. Ausztriában a lehetőségek egész dzsungelét kínálják a biztosítók, amiben nehéz eligazodni. Ezért a VbK például a követségek és a nemzetközi szervezetek alkalmazottainak szánt speciális csomagokat dolgozott ki, amelyek adott esetben 100 százalékos térítést biztosítanak. A magyarok lehetőségeiről nemrégiben jelentek meg cikkek a Napi.hu-n: az egyik a külföldi gyógykezelést segítő szervezetről, a másik az uniós szabályokról szól.

A biztosítás megkötése mellett szólnak  a számok: Ausztriában egy kórházi ágy elfoglalása 1216 eurót (365 ezer forint) kóstál. Ez ugyanakkor csak az alapár, amelyben nincs benne a kezelések költsége. Akinek nincs biztosítása, annak arra kell felkészülnie, hogy egy tipikus ellátásért 10-20 ezer eurót (3-6 millió forintot) is elkérnek.