Egy borzalmas hét végére kerül pont

Rettenetes hét van Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje mögött: nem elég, hogy ellenfele, a demokrata Hillary Clinton elpáholta első tévévitájukban, de az ezt követő napokban is csak magyarázkodott és újabb csapások is érték.
Napi.hu, 2016. október 2. vasárnap, 09:11
Fotó: MTI/EPA

Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje nem csupán a hét eleji tévévitán győzött a nézők és a szakértők nagy többsége szerint is, hanem elvitte az egész hetet - derül ki a Politico cikkéből. A republikánusok jelöltje, Donald Trump az elmúlt napokat azzal töltötte, hogy a vitán felmerült egyik ügyben magyarázta a bizonyítványát nagygyűlésein.

A Politico összeállított egy panelt az úgynevezett ingadozó államokban dolgozó aktivistákból, stratégákból és kampányemberekből. Ezekben az államokban bármelyik jelölt győzhet, a portál rendszeresen megkérdezi a panel demokrata és republikánus kötődésű tagjait a választások alakulásáról.

A legfrissebb körkérdés első eredménye szerint a demokraták közel 100 százaléka, a republikánusok közel fele úgy véli, hogy Clinton nyerte - a semleges szavazók megnyerése szempontjából nagyon fontos - első tévévitát. Ugyanakkor ezt - és főként az ezt követő napok fölényét - elsősorban Trump gyenge teljesítményének és taszító viselkedésének köszönheti.

Írhatna egy levelet

Nem véletlen, hogy az egyik republikánus szakértő szerint a demokrata jelölt küldhetett volna egy köszönőlevelet republikánus vetélytársának azért, hogy gyenge ellenfél volt. Trump ügyetlenségére jellemző az a vita, amelyre rászánta a választások közeledtével egyre értékesebb idejét.

Majdnem két évtizeddel ezelőtt tett két szexista megjegyzést egy latin származású szépségkirálynőre. A hölgy a verseny után felszedett némi plusz súlyt, mire miss malackának nevezte, illetve származására utalva, miss bejárónőnek titulálta. Clinton ezt a vitán az orra alá dörgölte.

Az álmoskönyvek szerint a jó politikus, amennyire lehet, elereszti az ilyen kellemetlen megjegyzéseket a füle mellett, nem reagál rájuk az elkerülhetetlennél jobban. Trump azonban elkezdte magyarázni a bizonyítványát és ezt folytatta egész héten.

Nem csupán

Nem csupán elvesztette a vitát, hanem még az egész hetet is védekezéssel töltötte egy 19 évvel ezelőtti buta - egy nő testsúlyára tett - megjegyzése miatt - összegezte a lényeget egy Nevada állambeli demokrata. Ez rámutat a legfőbb gyengeségére: képtelen elengedni az őt rossz színben feltüntető ügyeket - igyekszik kimagyarázni, meg nem történtté tenni azokat -, amivel csak fokozza a kínos dolgok negatív hatását.

Így aztán nem meglepő, hogy a Politico paneljének demokrata tagjai az önkéntesek hangulatának javulását érzékelték. A héten sokan jelentkeztek, hogy segítsék Clinton kampányát. A republikánusok egy része ugyan vitatja, de nagyon úgy tűnik, hogy a demokrata jelölt megtörte ellenfele lendületét, amivel a vita előtt ledolgozta korábbi lemaradását a népszerűségi listákon.

És ezzel nincs vége

Trump további csapásokat is elszenvedett a héten. Az USA Today, amely 34 éves fennállása alatt soha nem foglalt állást az elnökválasztási küzdelmekben, szerkesztőségi cikkben jelentette ki, hogy úgy véli: Donald Trump nem üti meg azt a mércét, amely egy amerikai elnökjelölttől elvárható.

A jelentkezése bejelentése és a hét végi vita között eltelt 15 hónapban bebizonyította, hogy sem a tudása, sem az őszintesége, sem a vérmérséklete nem teszi alkalmassá az USA elnöki posztjának betöltésére - vélik a lap munkatársai. Tudatlanságból vagy közömbösségből elárulta mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket az összes amerikai elnök vállalt a második világháború óta - utalnak egyebek mellett arra, hogy nem hajlandó nyilvánosságra hozni adóbevallását.

Emellett kiszámíthatatlannak, az első számú katonai parancsnoki tisztre alkalmatlannak és javíthatatlan hazudozónak tartják.

És még egy

A választások kimenetele szempontjából kulcsfontosságú, ingadozó Florida államban különösen ronthatja a helyzetét, hogy kiderült: az USA embargóját megszegve, üzleti tevékenységet folytatott Kubában. A Newsweek jelentése szerint 1998-ban 68 ezer dollárt utalt át a szigetországba az ottani vállalkozási lehetőségek feltárása céljából.

Trump szóvivője elismerte az utalást és annak célját, de azt állítja, hogy ez nem sértette az amerikai embargót. Trump tagadta a dolgot egyik kampányrendezvényén, és rossz hírűnek minősítette az ügyet feltáró újságírót.

Meg még egy

A Florida államban élő a nagy számú kubai emigráns közösség aligha bocsátja meg az üzletemberből lett politikusnak, ha bebizonyosodik, hogy bizniszelt a castróista Kubával. Ez a választói csoport eddig a Hillary Clinton erősen támogató Barack Obama elnökre fújt, aki megkezdte az amerikai-kubai viszony normalizálását. A keményvonalas kubai-amerikaiak mindig aktív résztvevői a választásoknak.

Az ügy mintegy rárakódik egy további rossz hírre Trump számára. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Clinton négy százalékpontos előnyt szerzett vele szemben a tévévita után (ám a kubai üzlet lelepleződése előtt). Előtte holtversenyben álltak. A szavazók egyiküket sem igazán kedvelik, de az ingatlanmágnást majdnem háromszor erősebben elutasítják, mint ellenfelét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Neduddgi_uncensored, 2016.10.02 13:38

@ablakzsiraf: Azért ez új mélypont. A következő a könyvégetés lesz? Szegény Orwell megint tiltólistára kerül.
Egyébként nem is értem, mi itt nem szavazunk , semmit nem számít a véleményünk az amerikai elnökválasztás kapcsán.
Mi értelme cenzúrázni az általam belinkelt poll adatokat?
A fej homokba dugása a struccnak sem annyira jött be , mint túlélési stratégia.
Annyit ér el a Napi is, hogy mindenki számára világos lesz a tökéletes hiteltelenségük.
Az amerikai mainstream média is teljesen lejáratta már magát , az itthoni csicska módra követi.
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time. Abraham Lincoln
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.10.02 13:22

@Neduddgi_uncensored:
Simán.

Pl blama nácizhat, sértegethet szabadon, ugyanez vele szemben, vagy csak a natúr véleménynyilvánítás tiltott dolog. Így működik a liberális világ, eszme, szólásszabadság, ez számukra a normális és emiatt pont így is kell bánni velük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Neduddgi_uncensored, 2016.10.02 13:18

LOL. Nemes egyszerűséggel kitörölték a hozzászólásom?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.10.02 12:56

@Neduddgi_uncensored:
"MI NEM SZAVAZUNK AZ AMERIKAI ELNÖKJELÖLTRE"

Ennek felfogásához némi észre is szüksége lenne jópár embernek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.02 12:09

A bolsevista napi.hu legalább hatszor leírta már Trumpot. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html