Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje nem csupán a hét eleji tévévitán győzött a nézők és a szakértők nagy többsége szerint is, hanem elvitte az egész hetet - derül ki a Politico cikkéből. A republikánusok jelöltje, Donald Trump az elmúlt napokat azzal töltötte, hogy a vitán felmerült egyik ügyben magyarázta a bizonyítványát nagygyűlésein.

A Politico összeállított egy panelt az úgynevezett ingadozó államokban dolgozó aktivistákból, stratégákból és kampányemberekből. Ezekben az államokban bármelyik jelölt győzhet, a portál rendszeresen megkérdezi a panel demokrata és republikánus kötődésű tagjait a választások alakulásáról.

A legfrissebb körkérdés első eredménye szerint a demokraták közel 100 százaléka, a republikánusok közel fele úgy véli, hogy Clinton nyerte - a semleges szavazók megnyerése szempontjából nagyon fontos - első tévévitát. Ugyanakkor ezt - és főként az ezt követő napok fölényét - elsősorban Trump gyenge teljesítményének és taszító viselkedésének köszönheti.

Írhatna egy levelet

Nem véletlen, hogy az egyik republikánus szakértő szerint a demokrata jelölt küldhetett volna egy köszönőlevelet republikánus vetélytársának azért, hogy gyenge ellenfél volt. Trump ügyetlenségére jellemző az a vita, amelyre rászánta a választások közeledtével egyre értékesebb idejét.

Majdnem két évtizeddel ezelőtt tett két szexista megjegyzést egy latin származású szépségkirálynőre. A hölgy a verseny után felszedett némi plusz súlyt, mire miss malackának nevezte, illetve származására utalva, miss bejárónőnek titulálta. Clinton ezt a vitán az orra alá dörgölte.

Az álmoskönyvek szerint a jó politikus, amennyire lehet, elereszti az ilyen kellemetlen megjegyzéseket a füle mellett, nem reagál rájuk az elkerülhetetlennél jobban. Trump azonban elkezdte magyarázni a bizonyítványát és ezt folytatta egész héten.

Nem csupán

Nem csupán elvesztette a vitát, hanem még az egész hetet is védekezéssel töltötte egy 19 évvel ezelőtti buta - egy nő testsúlyára tett - megjegyzése miatt - összegezte a lényeget egy Nevada állambeli demokrata. Ez rámutat a legfőbb gyengeségére: képtelen elengedni az őt rossz színben feltüntető ügyeket - igyekszik kimagyarázni, meg nem történtté tenni azokat -, amivel csak fokozza a kínos dolgok negatív hatását.

Így aztán nem meglepő, hogy a Politico paneljének demokrata tagjai az önkéntesek hangulatának javulását érzékelték. A héten sokan jelentkeztek, hogy segítsék Clinton kampányát. A republikánusok egy része ugyan vitatja, de nagyon úgy tűnik, hogy a demokrata jelölt megtörte ellenfele lendületét, amivel a vita előtt ledolgozta korábbi lemaradását a népszerűségi listákon.

És ezzel nincs vége

Trump további csapásokat is elszenvedett a héten. Az USA Today, amely 34 éves fennállása alatt soha nem foglalt állást az elnökválasztási küzdelmekben, szerkesztőségi cikkben jelentette ki, hogy úgy véli: Donald Trump nem üti meg azt a mércét, amely egy amerikai elnökjelölttől elvárható.

A jelentkezése bejelentése és a hét végi vita között eltelt 15 hónapban bebizonyította, hogy sem a tudása, sem az őszintesége, sem a vérmérséklete nem teszi alkalmassá az USA elnöki posztjának betöltésére - vélik a lap munkatársai. Tudatlanságból vagy közömbösségből elárulta mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket az összes amerikai elnök vállalt a második világháború óta - utalnak egyebek mellett arra, hogy nem hajlandó nyilvánosságra hozni adóbevallását.

Emellett kiszámíthatatlannak, az első számú katonai parancsnoki tisztre alkalmatlannak és javíthatatlan hazudozónak tartják.

És még egy

A választások kimenetele szempontjából kulcsfontosságú, ingadozó Florida államban különösen ronthatja a helyzetét, hogy kiderült: az USA embargóját megszegve, üzleti tevékenységet folytatott Kubában. A Newsweek jelentése szerint 1998-ban 68 ezer dollárt utalt át a szigetországba az ottani vállalkozási lehetőségek feltárása céljából.

Trump szóvivője elismerte az utalást és annak célját, de azt állítja, hogy ez nem sértette az amerikai embargót. Trump tagadta a dolgot egyik kampányrendezvényén, és rossz hírűnek minősítette az ügyet feltáró újságírót.

Meg még egy

A Florida államban élő a nagy számú kubai emigráns közösség aligha bocsátja meg az üzletemberből lett politikusnak, ha bebizonyosodik, hogy bizniszelt a castróista Kubával. Ez a választói csoport eddig a Hillary Clinton erősen támogató Barack Obama elnökre fújt, aki megkezdte az amerikai-kubai viszony normalizálását. A keményvonalas kubai-amerikaiak mindig aktív résztvevői a választásoknak.

Az ügy mintegy rárakódik egy további rossz hírre Trump számára. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Clinton négy százalékpontos előnyt szerzett vele szemben a tévévita után (ám a kubai üzlet lelepleződése előtt). Előtte holtversenyben álltak. A szavazók egyiküket sem igazán kedvelik, de az ingatlanmágnást majdnem háromszor erősebben elutasítják, mint ellenfelét.