Egy brit tudósnak van válasza: nyájimmunitás kell a vírus ellen

Patrick Vallance, Borisz Johnson brit miniszterelnök egészségügyi főtanácsadója elárulta, milyen filozófia alapján követ más országokétól gyökeresen eltérő közegészségügyi stratégiát a londoni vezetés. A lényeg: az embereknek huszárosan meg kell küzdeniük a fertőzéssel.
Komócsin Sándor, 2020. március 13. péntek, 19:20
Fotó: AFP

Boris Johnson brit miniszterelnök nagy feltűnést keltett azzal, hogy bejelentette: kormánya az ázsiai és az európai országokban követett drákói koronavírus-ellenes intézkedésekkel szemben a lépcsőzetes védekezés stratégiáját választotta. Nem rendelnek el iskolai szünetet és a sporteseményeket sem napolják el, továbbá azt ajánlják azoknak az embereknek akik erősen köhögnek, hogy egy hétre izolálják magukat másoktól. Emellett az idősek elszigetelésére sem tesznek kiemelt kísérletet.

Egy nappal a bejelentés után Partick Vallance, a kormányfő egészségügyi főtanácsadója védelmébe vette főnöke sok bírálatot kiváltó politikáját. Elismételte Johnson szavait - amiket valójában nyilván ő talált ki -, miszerint az a cél, hogy csökkentsék és a járvány legsúlyosabb következményeit és elnyújtsák annak lefolyását. Ennek eredményeként a brit lakosság nyáj szintű immunitást fejleszthet ki a kórokozóval szemben a nyári hónapokra, amely meg fogja védeni az embereket, amikor a koronavírus visszatér a következő télen - derül ki a Financial Times tudósításából.

Elnyomni, nem eltüntetni

A kormány nem eltüntetni akarja a betegséget, hanem elnyomni - fejtegette. A koronavírus-járvány a jövőben várhatóan évről évre visszatér majd, ezért az a társadalom lesz vele szemben a legellenállóbb, amely rendezett, menedzselt módon kifejleszti tagjaiban a kórokozóval szemben immunitást. Azoknak az országoknak a lakói, amelyek most a drákói intézkedésekkel megállítják a járvány terjedését, később, amikor visszatér a vírus, sérülékenyebbek lesznek, mert nem épül fel bennük a kellő ellenálló-képesség a betegséggel szemben.

A tanácsadó elárulta azt is, hogy a kormány várakozásai szerint a 60 milliós brit lakosságból 40 millióan kaphatják el a koronavírus-fertőzést - ez egybe esik Angela Merkel kancellár becslésével, miszerint a németek kétharmada eshet át a betegségen. Erre a hatvanszázalékos fertőzöttségre van szükség ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás a kórokozóval szemben.

Mindenre van válasz

Vallance nem jött zavarba attól a kérdéstől sem, hogy miért nem függesztik fel a sportrendezvényeket, amelyeken több ezer ember zsúfolódik össze. Szerinte ezzel csak korlátozottan fékezhetnék a járvány terjedését, ugyanis az emberek a kocsmákban vagy otthon a barátaikkal úgyis megnéznék a meccseket, így elég sokan elég sok ideig lennének egymás közelében ahhoz, hogy elkapják egymástól a fertőzést. Ráadásul a sportrendezvények nyílt térben zajlanak, míg a kocsmák és a lakások zárt terűek, ami segítené a vírus terjedését.

A tanácsadónak arra is van válasza, hogy miért nem izolálják azonnal az időseket. Véleménye szerint az ilyen lépések a járvány lefolyásának későbbi szakaszában hatékonyabbak, ugyanis ha már most megterhelnék ezzel a nemzeti egészségügyi rendszert (NHS), akkor az túlterheléshez vezetne. Majd nyárra, amikorra szépen kisimítják és elnyújtják a járványt több ember válik immunissá a betegségre, ami az idősek megfertőződése ellen is nyújt egyfajta védelmet.

A brit ellenzéki pártokat meglepte a kormány védekezési stratégiája, miután a Nagy-Britanniával szomszédos országok - Franciaország, Írország vagy Belgium - a drákói intézkedések, az iskolák bezárása, a sportesemények lemondása politikáját követik. Szerintük ez jobb magyarázatot igényel annál, mint hogy a londoni vezetés erősen bízik a viselkedéstudományok kutatási eredményiben, amelyek leírják a élő organizmusok egymásra gyakorolt hatásának következményeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.03.14 11:11

@tepsi:
A pestist baktérium okozta, az ilyen típusú megbetegedések ellen antibiotikumokat használnak. A vírus mint ez is, egészen más, ezeket nem lehet az előbbiekkel irtani. A vírusok ellen az immunitás véd, amely a fertőzésen átesetteken meg is van.
A hasonló vírusok által kialakított immunitás több vírus ellen is védhet. Szerintem a mostani vírus ellen a népesség nagy arányokban védett korábbi vírusfertőzéseknek köszönhetően. Ha ne így lenne nem ennyi beteg volna, és sokkal súlyosabbak lennének a következmények. Ma "csak" azok halnak meg akik legyengült állapotban vannak. Szinte minden elfekvő beteg eddig is tüdőgyulladásban halt meg. Ismerve az olaszokat, a rendetlenségüket, biztos vagyok abban hogy a vírusnak tulajdonított halálesetek számát el kell osztani 5-el.
Éljen a brit bölcsesség és a hidegvér!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.03.14 09:30

Magától, majd idővel a pestisjárvány ellen sem alakult ki semmilyen nyájimmunitás. Aki nyájimmunitásról beszél az simán csak úgy van vele hogy inkább haljon meg mindenki de akkor se ad egy centet sem vakcinakutatásra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.03.14 09:23

@znojmo: még ekkora hülyeséget...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.03.14 09:01

A britek nem véletlenül törtek az élre egykor, igaz, hogy nem tudták magukat távol tartani az egymást ölő kontinens lakóktól, de végül az egész világot meghódították az eszükkel elsősorban!
Éljen a brit módszer, mi értelme van a járvány elnyújtásának?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2020.03.14 08:37

@antitroll: 1:Nem szarom le a nem létező karantént. 2: Annyi beteget tud a rendszer koronavirusos fertőzésként femutatni ahány pozitiv teszt készült 3: csak annyit irtam, hogy azt sem tudjuk, hogy a járvány kezdetén, közepén vagy a végén vagyunk..

Szerintem ez a virus már Január óta itt van Európában és az esetek többségét a nátha valamilyen fokának minősítették az orvosok meg fluimucilt meg antibiotikumot adtak rá aztán szépen lecsengett mindenkinél a fertőzés

Ami miatt itt kilóg a lóláb az a relative nagyon kevés haláleset egy 5 hónapja tomboló virusnál magyarul nem stimmelnek a számok... jóval több fertőzött kell hogy legyen már egy ideje
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html