Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az OECD hétfőn tette közzé legújabb, az amerikai gazdaság kilátásaira vonatkozó előrejelzését, miszerint az újabb recesszió réme nem fenyegeti az USA gazdaságát, amely az idén akár 2,6 százalékkal is bővülhet. Erről bővebben itt olvashat. A CNNMoney által megkérdezett szakértők szerint ennél is fontosabb üzenete lehet a szervezetnek, amely - az elemzőkkel összhangban - arra figyelmeztet, hogy az állástalanság tartósan magas lesz, a gazdaság gyenge lábakon áll, az ingatlanárak pedig jó darabig nem emelkednek majd.

A CNNMoney 31 elemző megkérdezésével készített konszenzusa szerint mintegy 25 százalékos a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Államok gazdasága jövőre ismét recesszióba süllyed (15 százalékponttal magasabb, mint fél évvel ezelőtt). A romló kilátásokat mi sem tanúsítja jobban, minthogy a W-alakú recessziós görbe megvalósulásának valószínűsége a megkérdezettek kétharmada szerint nőtt az év eleje óta.

A Morgan Keegan elemzője így jellemzi az amerikai befektetői hangulatot: aggódnak a munkaerőpiaci helyzet miatt, bizonytalanok az adórendszer változását illetően, s nem bíznak abban, hogy a kormányzat a kellő időben a helyzet magaslatán áll majd. A vállalkozások továbbra is tartozásaik kiegyenlítésén munkálkodnak, s felszabaduló tőkéjüket csak ritkán fordítják munkaerő-állományuk növelésére - teszi hozzá a szakértő.

A Council of Shopping Centers vezető közgazdásza szerint eleve elhibázott az elképzelés, amely szerint a fogyasztók képesek lesznek a gazdaság fellendítésére. A növekedés alapját csak az emelkedő vállalati profitok és az alacsony kamatok együttes hatása teremtheti meg - állítja a szakértő, aki szerint ezek igenis megvannak az amerikai gazdaságban.

A világ legnagyobb eszközkezelője, a BlackRock Reuters által idézett prognózisa szerint nem lesz kettős recesszió. A BlackRocknál ennek ellenére sem várnak sok jót, hiszen úgy vélik, a globális GDP-növekedés a második félévben érdemben lassabb lesz, mint az év első felében. A világgazdaság teljesítményének mérlegén ugyan javíthatnak a feltörekvő piacok.

A piaci kilátások sem túl kecsegtetők: az befektetői aktivitás 2009 év elején megindult nagyarányú élénkülése 2010 második felére teljesen kifulladt a BlackRock szerint.