Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszisz Ciprasz kormánya ugyanis 300-ból 151 szavazatot kapott ahhoz a megállapodáshoz, amelyet a macedón kabinettel kötött tavaly, és ami alapján a volt jugoszláv tagállamot a jövőben Észak-Macedóniának fogják hívni.

Az ehhez szükséges alkotmánymódosítást a macedón parlament pénteken már megszavazta, de a névvita lezárásáról tavaly júniusban kötött megállapodást még a görög parlamentnek is ratifikálnia kell - írta a portál az MTI alapján.

Ciprasz maga kezdeményezett bizalmi szavazást, miután a két ország közötti névvitát rendezni hivatott megállapodás ellen tiltakozva a jobboldali Panosz Kammenosz eddigi védelmi miniszter vezette Független Görögök (ANEL) kilépett a kormányból. A Szirizának 145, a Független Görögöknek pedig 8 mandátuma van a parlamentben, így a kabinet elveszítette a többségét.

A legfőbb ellenzéki erő, a konzervatív Új Demokrácia párt korábban úgy nyilatkozott, hogy meg fogja akadályozni a megállapodás elfogadását. Ciprasz mégis remélte, hogy a ratifikáció sikeres lehet a balközép és a független képviselők támogatásával.

A bizalmi szavazáson sikerült is megszereznie a szűk többséget, Cipraszt a Független Görögök kiszavazó képviselői és egy független képviselő mentette meg. Ha Ciprasz megbukik, akkor az előrehozott választásokat jelenthetett volna. Normál menetben októberben tartanának csak parlamenti választást.