Egy évvel elhalasztják az adócsökkentést a szomszédban

Romániában egy évvel elhalasztják az adótörvénykönyv által 2017 január elsejére előirányzott adócsökkentéseket: a jelenleg 20 százalékos áfa újabb egy százalékpontos csökkentését, továbbá az ipari létesítmények különadójának, illetve az üzemanyagra három éve kivetett pótlólagos jövedéki adónak az eltörlését - közölte a román média kedden.
MTI, 2016. december 13. kedd, 14:13
Fotó: MTI/EPA

Az adócsökkentések elhalasztását a vasárnapi romániai választásokon győztes, kormányalakításra készülő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea kérte Dacian Ciolos miniszterelnöktől - derült ki abból az interjúból, amelyet a Stiripesurse.ro portálnak adott a PSD elnöke.

Az egyeztetés tényét később a kormányszóvivő is megerősítette, hozzátéve: a szakértői kormány meghozza a szükséges intézkedéseket a költségvetési egyensúlyt veszélyeztető adócsökkentések elhalasztására.

Dragnea pártja választási programjára hivatkozva azzal indokolta kérését, hogy a PSD az áfát 2018 január elsejétől nem 19, hanem 18 százalékra akarja csökkenteni.

Az üzemanyagra 2014 áprilisától kezdődően kivetett literenként 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adót azért nem akarja eltörölni a PSD, mert attól tart, hogy az nem vezetne a remélt árcsökkenéshez. Dragnea arra utalt, hogy az olajtársaságok "tennék zsebre" a különbséget. A pótlólagos jövedéki adóról 2013-ban, a korábbi, Victor Ponta vezette szociáldemokrata kormány döntött, arra hivatkozva, hogy a többletbevételből autópálya-építésre fordítható pénzalapot akar létrehozni.

Az ipari létesítményekre - póznákra, olajszondákra, antennákra, kéményekre, zagytározókra, és egyebekre - ugyancsak 2014-től kivetett, a sajtó által "oszlopadónak" nevezett másfél százalékos különadót majd akkor fogják eltörölni, "ha a nagy cégek megértik, hogy Romániában megtermelt profitjuk után Romániában adózzanak" - jelentette ki Dragnea.

A PSD adócsökkentések és béremelések ígéretével nyert választást, az általa ellenőrzött parlamenti többség pedig a választási kampány küszöbén illetékek eltörléséről és közalkalmazotti béremelésekről fogadott el törvénytervezeteket, azzal vádolva az osztogatást ellenző szakértői kormányt, hogy az "ül a pénzen, és nem akarja, hogy az emberek jobban éljenek".

Liviu Iolu kormányszóvivő szerint a Ciolos-kormány mandátuma végéig tartja magát a felelős gazdálkodás elvéhez, ezért eleget tesz a PSD-elnök kérésének és elhalasztja a január elsején esedékes adócsökkentéseket. A kormányalakítási tárgyalások elhúzódása esetén a vasárnapi választások nyomán létrejövő új kormányt már nem lehet karácsony előtt beiktatni Romániában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.12.13 14:45

Most a jön a feketeleves, kicsit elszálltak a román Gyurcsányék...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html