Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel társadalombiztosítási szervezet (ZUS) adatai szerint jelenleg 227 ezer olyan nyugdíjas van, akik kevesebbet kap a törvényben meghatározott minimális nyugdíjnál - írta a gazeta.pl. Ez jelenleg nettó 934,60 zloty (69 ezer forint). Nyolc év alatt a legalacsonyabb nyugdíjat sem kapó nyugdíjasok száma kilencszeresére növekedett.

A ZUS jelentése szerint azok kapnak jelentéktelen öregségi ellátást, akiknek nincs elegendő szolgálati idejük, ezért nem is kérvényezhetik a minimális nyugdíjat. A nőknél legalább 20 évet, a férfiaknál 25 évet kell igazolni ahhoz, hogy valaki legalább a nyugdíjminimumot megkapjhassa.

Az ennél rosszabb helyzetben lévő nők 85,8 százaléka azért járt így, mert a törvényes nyugdíjkorhatárnál alacsonyabb korban ment nyugdíjba. Tavaly a legalacsonyabb nyugdíj két groszy (egy forint ötven fillér) volt, egy olyan lublini hölgy kapta, aki egyetlen nap nyugdíjbiztosítással rendelkezett csupán. Havi 100 zlotyt (7500 forint) elérő járadékot több mint 2500-an kapnak, közülük 493-an kevesebbet, mint 10 zlotyt, 45 ezren 700-800 zlotyt.