Az indítvány  nyomán felmerültek olyan félelmek, hogy a kisebb panaszokkal jelentkező betegek vagy egyáltalán nem fordulnak segítségért betegség esetén, vagy a kórházak sürgősségi osztályát keresik fel a háziorvosi co-payment elkerülésére.

Ennek elkerülésére  egy másik javaslat szerint a sürgősségi osztályon is ugyanennyi vizitdíjat számítanának fel, bár szakértők szerint kicsi annak a valószínűsége, hogy ekkora összeg fizetése megakadályozná az embereket abban, hogy orvoshoz forduljanak - olvasható a HealthOnline-on. A lépéssel az árérzékenységet szeretnék növelni az emberekben, a co-payment szintje pedig nem haladja meg egy hamburger menü vagy egy korsó sör árát.

Éves szinten maximum 12 alkalommal kellene fizetni, ez 72 dollár többletterhet jelentene. Az orvosoknak jogában állna felmentést adni a betegeknek pénzügyi nehézségek esetén. Az egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány az egészségügy olyan finanszírozása mellett kötelezi el magát, amely biztosítja a rendszer fenntarthatóságát és elérhetőségét.

Az Ausztrál Orvosszövetség bírálta a co-payment bevezetésének szándékát, mivel betegség esetén akadályt gördítene az orvoshoz fordulás elé. Bár szükségesnek látja a költségek visszafogását, az Orvosszövetség szerint nem ezen a területen kellene keresni a megoldást. A munkáspárti ellenzék úgy véli, hogy a vizitdíj megszüntetné az ingyenes egészségügyi ellátást, amit az adófizetők elvárnak a Medicare adója után. Emellett azt is felróják Tony Abbott miniszterelnöknek, hogy a vizitdíjjal megszegi azon ígéretét, hogy nem vezetnek be új adókat. A munkáspárt szerint a bevezetendő díj azon szülők megadóztatását jelentené, akik orvoshoz viszik a beteg gyermekeiket. Mivel sok család szenved már a megélhetési költségek emelkedése miatt, nincs értelme ehhez még további költségeket hozzáadni.