Egy hamburgermenübe kerülne a vizitdíj

Hatdolláros háziorvosi vizitdíj bevezetésére tett javaslatot az Ausztrál Egészségügyi Kutatóintézet a kormány pénzügyi felügyeleti bizottságának.
Napi.hu, 2014. január 8. szerda, 16:06
Fotó: Napi.hu

Az indítvány  nyomán felmerültek olyan félelmek, hogy a kisebb panaszokkal jelentkező betegek vagy egyáltalán nem fordulnak segítségért betegség esetén, vagy a kórházak sürgősségi osztályát keresik fel a háziorvosi co-payment elkerülésére.

Ennek elkerülésére  egy másik javaslat szerint a sürgősségi osztályon is ugyanennyi vizitdíjat számítanának fel, bár szakértők szerint kicsi annak a valószínűsége, hogy ekkora összeg fizetése megakadályozná az embereket abban, hogy orvoshoz forduljanak - olvasható a HealthOnline-on. A lépéssel az árérzékenységet szeretnék növelni az emberekben, a co-payment szintje pedig nem haladja meg egy hamburger menü vagy egy korsó sör árát.

Éves szinten maximum 12 alkalommal kellene fizetni, ez 72 dollár többletterhet jelentene. Az orvosoknak jogában állna felmentést adni a betegeknek pénzügyi nehézségek esetén. Az egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány az egészségügy olyan finanszírozása mellett kötelezi el magát, amely biztosítja a rendszer fenntarthatóságát és elérhetőségét.

Az Ausztrál Orvosszövetség bírálta a co-payment bevezetésének szándékát, mivel betegség esetén akadályt gördítene az orvoshoz fordulás elé. Bár szükségesnek látja a költségek visszafogását, az Orvosszövetség szerint nem ezen a területen kellene keresni a megoldást. A munkáspárti ellenzék úgy véli, hogy a vizitdíj megszüntetné az ingyenes egészségügyi ellátást, amit az adófizetők elvárnak a Medicare adója után. Emellett azt is felróják Tony Abbott miniszterelnöknek, hogy a vizitdíjjal megszegi azon ígéretét, hogy nem vezetnek be új adókat. A munkáspárt szerint a bevezetendő díj azon szülők megadóztatását jelentené, akik orvoshoz viszik a beteg gyermekeiket. Mivel sok család szenved már a megélhetési költségek emelkedése miatt, nincs értelme ehhez még további költségeket hozzáadni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

htszht, 2014.01.09 12:32

A mai világban a co-paymenthez fűzött remények semmit nem váltanak be.
Nincs értelme.
Gazdaságilag semmit nem hoz a konyhára és az eü.-i ellátórendszert sem tehermentesíti. Neoliberális maszlag amit még bizonyított bukása után is felemlegetnek marxisták.
Egy eü.-i ellátórendszer vagy magán (USA a legszebb példa, Európában Franciaország) vagy állami (hazánk) vagy vegyes (német bismarcki-modell).
Egyik sem alkalmaz co-payment rendszert a vázolt módon.
Próbálkoztak, de mindig belebuktak.
Mindhárom felsorolt modell eleve ellentétes a co-payment ilyen elveivel.
A magánnál nincs: ott eleve fizetsz és kapsz érte szolgáltatást.
Az államinak pont az a lényege, hogy nincs.
A vegyesnél pedig minek?...többlet szolgáltatásért eleve fizetsz.

A közgazdasági tudatlanság netovábbja a XXI. sz.-ban a világon bárhol hasonló co-payment rendszerrel próbálkozni.
Gyurcsányék 300 ft-os akciója idején is halott ügy volt. Ráadásul politikai ügy lett belőle...tipikus magyar sztori.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szalonna001, 2014.01.09 11:54

@rotaryfun: Mit keresel olyan sűrűn a rendelőben? Odajársz melegedni?A 300 Ft ügyben igazad van.De te is lehetsz nyugdíjas és akkor megalázónak fogod tartani a "nyugger" szót. Amúgy jobb helyeken sorszám van vagy név szerint hívják be a pácienst=beteg.A kedves szülei nem "UGRÁLÓS NYUGGEREK "ők tisztességben megőszült NYUGDÍJASOK? Ha árva vagy sem értem a gyűlöleted az írásodban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2014.01.08 17:57

Jó nagy marhaság volt megszüntetni, csak hát az idiótáknak kellett dobni valami cukrot a népszerűségért. Most megint nyuggerklub a rendelő. Többségük olyan beteg hogy mire én felállok a székről ha nyílik az ajtó addigra két nyugger is az ajtóhoz ér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.01.08 17:06

Bezzeg a nagyok offshorozhatnak -adóoptimlizálhatnak ...,milliárdokat mindenütt ...,de a 6 dollár kell...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html