Egy külön erre a célra összehívott alkotmányozó nemzetgyűlésen a nepáliak 4 ellenszavazat mellett 560 igen szavazattal eltörölték az ország korábbi államformáját, a monarchiát, és helyette bevezették a köztársaságot. A népgyűlés 15 napot adott a királynak, hogy elhagyja hivatalát, ám lehetőséget adott neki, hogy továbbra is Nepálban maradjon, és visszatérjen az üzleti életbe.



A hatalom átadása a nemrégiben választási győzelmet aratott maoista ex-gerilláknak különösebb atrocitás nélkül zajlott, állítja az Economist.com, annak ellenére, hogy Katmanduban, a fővárosban 3 bomba is robbant a délelőtt folyamán.

A királyság 239 esztendős történetének utolsó fejezetét, egy évtizedes polgárháborút, két elhalasztott választást, a királyi család lemészárlását, majd ezt követően Gyanendra király által bevezetett diktatórikus rendet követően a nemrég megtartott választásokon győzedelmeskedő maoistáknak sikerült jegyezniük. A pártnak, és vezetőjének azonban - a csodálatos jelzővel illetett - Pushpa Kamal Dahalnak nem lesz könnyű dolga, ugyanis az első demokrata kormány egy törékeny koalíción alapul, amelyben a maoisták nem rendelkeznek a törvények keresztülvitelére alkalmas többséggel.