A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) 280 oldalas idei helyzetértékelése - Strategic Survey 2016 - szerint egész sor olyan geopolitikai és globális gazdasági folyamat indult el, amelyek az eddig békéltetőként és szabályalkotóként elfogadott kormányközi intézmények és szerveződések gyengítésével növelik a globális konfliktuskockázatot.

A geopolitika pillérei olyan mértékben forgácsolódtak szét az elmúlt egy évben, hogy most már a globális rend alapjai is "rémisztően gyengének tűnnek". A szűklátókörűség politikája immár nacionalista ösztönökkel vegyül, és "a XX. század végének technokratái által oly gondosan felépített kozmopolita világrendre ront" - fogalmaz az IISS elemzése.

Az intézet szerint a 2016 közepével zárult egy év egyik fő és mára megszilárdult geopolitikai folyamata az volt, hogy a globális konfliktuskezelés visszakerült nemzetállami szintekre. Ezt az egyéni konfliktuskezelési hozzáállást tükrözi Oroszország bekapcsolódása a szíriai konfliktusba, a Dél-kínai-tengeren tapasztalható kínai aktivitás, valamint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek beavatkozása a jemeni konfliktusba - áll az IISS kedden ismertetett világjelentésében.

Gyengül az USA

Az intézet szakértői szerint az Egyesült Államok hatalmi státusa gyengült, de Washington továbbra is geopolitikai léptékű irányadó tényező, abban az értelemben, hogy ha határozott fellépésre szánja el magát, annak változatlanul következményei vannak, ha pedig úgy dönt, hogy távol tartja magát valamely konfliktustól vagy diplomáciai folyamattól, hiánya még mindig mélységesen érződik.

Az IISS szerint azonban az Egyesült Államok szelektívvé vált külföldi szerepvállalása megnehezíti a megkerülhetetlen világhatalom státusának fenntartását Amerika számára, és az Egyesült Államok globális megkerülhetetlenségének korszaka valószínűleg a végéhez közeledik.
Az idei amerikai elnökválasztási folyamat a felszínre hozta a visszavonulás iránti vágyat, és ez korlátokat szabhat a külföldi irányultságú amerikai diplomáciának - fogalmaz az IISS-jelentés.

Trump jelölése jelzésértékű

Az intézet szerint az amerikai történelem jelzésértékű fejleménye, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltségét Donald Trump nyerte el. A jelöltsége keltette rémület egyszerűen magyarázható oka az, hogy az elmúlt egy évszázadban, de talán az Egyesült Államok egész történelmében nem volt példa a nagy pártok valamelyike részéről a Trumpéhoz hasonló vérmérsékletű és világnézetű elnökjelölt állítására.
Donald Trump az ideológia helyébe a narcisztikus politikát állította, amelynek összetevői - már amennyire ennek volt ideológiai tartalma - a mélyről fakadó nacionalizmus és az autoriter hajlamok - áll az IISS elemzésében.

Esélyes a nyerésre

Az intézet szakértői szerint a jelenség mögött - csakúgy, mint a Brexit-népszavazás vagy az európai szélsőjobb előretörése mögött - a globalizációval járó, a vagyontömeget összességében növelő, de a társadalmakat polarizáló jelenségek keltette középosztálybeli elbizonytalanodás és félelem áll.

Ebben a környezetben az IISS elemzői szerint jelentős az esélye annak, hogy Donald Trumpot novemberben az Egyesült Államok elnökévé választják.