BUX
38240

Egy lépéssel hátrább a katasztrófától

Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának elnöke pozitívan reagált arra a levélre, amelyben Janusz Varufakisz görög pénzügyminiszter ismertette az athéni kormány újabb reformtervét - közölte szombaton egy meg nem nevezett kormánytisztviselő.

MTI-Eco, 2015. március 8. vasárnap, 10:02

Ennek a tervnek az elfogadása szükséges ahhoz, hogy az ország hozzájuthasson a 2012-ben indított második nemzetközi mentőprogram megmaradt forrásaihoz, mintegy 15 milliárd euróhoz. Az eurócsoport pénzügyminiszterei hétfőn döntenek a terv elfogadásáról.

Athén első, hat pontból álló tervét szerdán elutasította az eurócsoport. Varufakisz pénteken küldte el a második javaslatcsomagot tartalmazó levelet, amelybe betekinthetett az AFP hírügynökség tudósítója. A reformtervek között szerepel a bürokrácia karcsúsítása, az online szerencsejátékokból származó adóbevételek növelése és egy olyan javaslat, amelyet a görög közösségi médiában általános elutasítással fogadtak az emberek, nevezetesen: az adóhivatal alkalmi besúgókat - például turistákat, diákokat - bérelne fel az adózási fegyelem ellenőrzésére.