"A projekt kiterjesztése átrajzolja a régió térképét és történelmi léptékben járul országunk fejlődéséhez" - mondta Ilham Aliyev köztársasági elnök a megállapodás alkalmából.

Az EU Bizottság prognózisa szerint az azeri földgáz kitermelési projektjének bővítésével Európa gázellátásának akár 20 százalékát is biztosítani lehet majd az alternatív útvonalon.

A kedden aláírt beruházási szerződés a Shah Deniz 2 mező kitermelése mellett a TANAP transz-anatóliai gázvezeték és a TAP (Trans Adriatic Pipeline) Adria-gázvezeték projektekről is döntött. A projektek kivitelezési költsége együttesen mintegy 35 milliárd dollárra rúg majd.

A gázmező becsült kitermelhető tartaléka 1,2 ezer milliárd köbméter.

A norvég Statoil a Shah Deniz konzorcium többi tagjának javára 25,5 százalékról 15,5 százalékra csökkentett a részesedését. A 10 százalékos pakettet 1,45 milliárd dollárért a BP Azerbaijan és az azeri állami SOCAR olajtársaságoknak adta át 3,3 és 6,7 százalékos részarányban. A konzorcium tagjai egyúttal megállapodtak a termelés-megosztási szerződés 12 évvel történő meghosszabbításában is 2048-ig.

A Shah Deniz 2 mező a tervek szerint 2019-ben kezdi meg évi 16 milliárd köbméter gáz szállítását az európai piacra, ebből 6 milliárd köbmétert Törökországnak.