BUX
38240

Egy oldalra került az USA és Irán

Az Egyesült Államok és Irán közös érdeke azoknak az iszlamista lázadóknak a visszaszorítása, akik nagy területet vontak az ellenőrzésük alá Irak nyugati részén - jelentette ki pénteken Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

MTI, 2014. június 14. szombat, 10:16

Harf szerint ugyanakkor Washington és Teherán nem lépett egymással közvetlen kapcsolatba és nem koordinálja tevékenységét az iraki kormány stabilizálása céljából.

Barack Obama amerikai elnök a héten bejelentette: fontolóra vette, hogy légicsapásokat rendeljen el a Bagdad ellen vonuló és az al-Kaidával kapcsolatban álló Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szunnita fegyveres szervezet ellen. Teheráni források szerint az iráni Forradalmi Gárda az elmúlt napokban csapatokat küldött Núri al-Máliki kormányának megsegítésére.

"Nem tárgyalunk az irániakkal Irakról" - jelentette ki a szóvivő, hozzátéve ugyanakkor, hogy a két országnak közös érdeke az ILIÁ meggyengítése.

Az amerikai külügyminisztérium és a Fehér Ház képviselői hétfőn és kedden Genfben Teherán nukleáris programjának ügyében egyeztettek iráni diplomatákkal. A két ország tisztségviselői ugyanezzel a kérdéssel kapcsolatban a jövő héten Bécsben is tárgyalnak.

Harf kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy vajon az iraki kérdés napirendre kerül-e majd Bécsben. Egyúttal kijelentette, hogy az amerikai kormány nem tudja megerősíteni az iráni Forradalmi Gárda jelenlétét az arab országban.