Egy százalékkal nőhet az olasz gazdaság

Az olasz statisztikai hivatal hétfőn kiadott becslése szerint idén 1 százalékkal bővülhet Olaszország bruttó hazai összterméke, döntően a növekvő belső kereslet miatt. Az Európai Bizottság pedig elégedett Olaszország eddigi idei takarékossági intézkedéseivel - derül ki a bizottság hétfői brüsszeli nyilatkozatából.
Papp Zsolt, 2017. május 22. hétfő, 19:07
Fotó: Pixabay

Az olasz statisztikai hivatal, az Istat hétfőn kiadott becslése szerint az idei olasz gazdasági bővülés 1 százalék lehet a tavalyi 0,9 százalékos és a 2015-ös 0,8 százalékos emelkedés után. Az olasz gazdaság növekedési üteme az egyik leggyengébb az euróövezetben - írja az MTI.

Az Istat a munkaerőpiaci helyzet javulását várja: az olaszországi munkanélküliség ebben az évben 11,5 százalékra csökkenhet, amely azonban még mindig az euróövezeti átlag felett marad.

Az Európai Bizottság hétfői nyilatkozatában már elégedettségének adott hangot az olaszországi takarékossági intézkedések kapcsán azután, hogy februárban még további intézkedéseket várt a római kormánytól az eladósodottság mértékének csökkentése érdekében. Az azóta bevezetett reformok azokban már idén elegendőek az adósság növekedésének megfékezéséhez.

Olaszország 2017 közepéig végrehajtja a tervezett büntetőeljárási reformokat, hosszabb távon pedig adóügyi, munkaerőpiaci és banki reformokat terveznek. Az Európai Bizottság elégedett, azonban figyelmeztetett: a terveket valóban végre kell hajtani.

Olaszország magas államadóssága és gyenge növekedési üteme miatt az euróövezet egyik legrosszabbul teljesítő gazdaságának számít. Az olasz államadósság jelenleg a GDP 132,6 százaléka, mintegy 2,2 ezer milliárd euró.

HOZZÁSZÓLÁSOK