Egy szintre kerülhetünk a spanyolokkal?

A spanyol gazdaság a vártnál jobban zsugorodott a második negyedévben, a német és francia gazdaság sem húzza magával az eurózóna egykor dinamikusan fejlődő gazdságát - írja a Bloomberg.
NAPI, 2009. augusztus 14. péntek, 11:41
Fotó:

A GDP 1 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest, az előző év azonos időszakához képest pedig 4,1 százalékos volt a visszaesés a második negyedévben. A spanyol jegybank előzetesen 0,9, illetve 4 százalékos zsugorodást jósolt.

Az ingatlanbuborék kipukkanása jelenti az egyik legnagyobb gondot Spanyolország számára - közel 1 millió új lakás maradt eladatlan. A munkanélküliség két év alatt a duplájára nőtt, jelenleg a legmagasabb egész Európában, főként az építőipar elbocsátásai miatt.

A kormány tervei szerint idén a GDP 2,3 százalékát fordítják majd gazdaságélénkítésre, amit 2010-ben is folytatnak majd.
Ennek ellenére nem bizakodnak az elemzők.

Az OECD június 24-én kiadott előrejelzése az idei 4,3 százalékos után, jövő évben 0,9 zsugorodást vár. Ha valóban így alakul, akkor a spanyolok Magyarország és Írország után az OECD-országok között legrosszabbul teljesítők közé kerülhetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK