A KPMG szakértői 21 különböző szempont alapján Svájcot értékelték a világ legnagyobb termelékenységi potenciállal rendelkező országának.

A tavalyi első Luxemburg a harmadik helyre csúszott vissza, míg a második Hollandia lett. Magyarország a régióban az utolsó, tavalyi eredményéhez képest öt helyet rontva az 53. helyen végzett.

A 2016-os rangsorhoz hasonlóan tíz helyen kettő - a negyedik Szingapúr és a tizedik Hongkong - Hongkong kivételével csak európai országok szerepelnek - derül ki a KPMG davosi Világgazdasági Fórumon bemutatott kutatásából.

KPMG termelékenységi index 2016
HelyezésOrszágPontszám
1.Svájc8,3
2.Hollandia8,2
3.Luxemburg8,1
4.Hongkong7,9
5.Norvégia7,7
6.Finnország7,7
7.Dánia7,7
8.Svédország7,6
9.Izland7,5
10.Szingapúr7,5
...28.Csehország6
...30.Szlovénia5,9
...38Lengyelország5,5
...44Szlovákia5,1
...53Magyarország5
Forrás: KPMG Variables for sustained growth 2016 index

Az egyesült királyságbeli könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság ötödször értékelte a világ országait olyan szempontok alapján, mint a makrogazdasági stabilitás, a jó példák követésére való nyitottság, az infrastruktúra minősége, a humán tőke és a közintézmények erőssége. A listavezető Svájc teljesítménye az elmúlt tíz évben folyamatosan javult a legtöbb mutatóban. Azonban leginkább a közvetlen külföldi tőkebefektetések és a kereskedelem GDP-hez viszonyított magas aránya miatt került a lista élére.

Az eltelt évtizedben több ország makrostabilitása is gyengült: Olaszország, az Egyesült Királyság, Írország, Portugália és Spanyolország is rontott ezen a téren. Magyarország esetében néhány mutató tekintetében (jó példák követésére való nyitottság, infrastruktúra minősége) enyhe javulás történt 2015-höz képest.

A termelékenységi potenciál növelésében kulcsszerepet tölt be az oktatás (Magyarországot például a humán tőke alapján csak Lengyelország előzi meg, bár az indexek mindkét ország esetében enyhe csökkenést jeleznek 2015-höz képest) - mondta Simon Collins, a brit cég vezetője. Pozitív példaként Franciaországot és Hongkongot nevezte meg, ahol az oktatás fejlesztése jelentős javulást hozott.