Idén is több száz jelölt közül választották ki a Forbes magazin szakírói azt a 72 személyt, akiket a világ leghatalmasabb embereinek tartanak. Azért éppen ennyit, mert így minden 100 millió földlakóra jut egy vezéregyéniség. A listára politikai, gazdasági, vallási, ideológiai befolyásuk, jótékonysági tevékenységük alapján kerülhettek fel a jelöltek.

A rangsorban 17 állam- és kormányfő szerepel, akik országai együtt összesen 48 ezer milliárd dollár GDP-t állítanak elő. A 27 vezérigazgató vállalatai évente összesen háromezer-milliárd dollár bevételt érnek el. Közülük 12 nem kinevezett menedzser, hanem saját vállalatbirodalmát irányító vállalkozó. Új szereplő például a listán a 64. helyen debütáló nigériai Aliko Dangote, a nevét viselő vállalatcsoport feje. Dangnote a mezőgazdasági terményektől az építőiparon át az olajig sok mindennel foglalkozik.

A milliárdos vagyonnal rendelkezők 28-an vannak, együtt 564 milliárd dollár felett rendelkeznek. Idén a világ legbefolyásosabb embereinek 12 százaléka nő. Az elmúlt két évben csak 6-6 hölgy került a rangsorba, az első listán, 2009-ben csupán hárman képviselték a nőket.

Az első helyre 2013-ban Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője került, leszorítva a másodikra Barack Obamát az Egyesült Államok elnökét. Utóbbi 2010 kivételével - amikor Hu Csin-tao, kínai államfő megelőzte - eddig minden évben első volt a Forbes négy éve készülő listáján.

Idén a kettős költségvetési válság okozta politikai paralízis, a rossz ízű kémbotrány és a szíriai válság határozatlan kezelése alapján azt rótták fel neki, hogy nagyon hamar béna kacsa lett. Az amerikai elnökök második periódusok második felében szoktak csak erre a sorsra jutni. Putyin ezzel szemben lassan másfél évtizede megingathatatlan kakasa saját baromfiudvarának.

A világ urai
1. Vlagyimir Putyinorosz államfő
2. Barack Obamaaz USA elnöke
3. Hszi Csin-pinga Kínai Kommunista Párt főtitkára
4. Ferenc pápa
5. Angela Merkelnémet kancellár
6. Bill Gatesa Microsoft alapítója
7. Ben Bernankea Fed elnöke
8. Abdullah bin Abdul Aziz Al SaudSzaúd-Arábia királya
9. Mario Draghiaz ECB elnöke
10. Michael Dukea Wal-Mart vezérigazgatója
Forrás: Forbes