Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyedül is meg tudjuk oldani! - ez mondás járja mostanában az olasz vezető értelmiség köreiben. Közgazdászok és politikusok javaslatok tömegével bombázzák Marion Monti kormányfőt, amelyek lényege, hogy használják fel az ország óriási rejtett tartalékait az államadósság lefaragására ahelyett, hogy külső segítséget kérnének Brüsszeltől és Németországtól, s ezzel támogatóik túszává válnának - írja a Financial Times. Lehet, hogy az ötletek jó része értelmetlen, de már megjelenésük is arra utal, hogy a miniszterelnök nehezen hagyhatja figyelmen kívül a felvetett lehetőségeket.

És persze miért is tenné, ha az alternatíva az, hogy fel kell adni Olaszország szuverenitásának jelentős részét cserébe azért, hogy az Európai Központi Bank (ECB) és a stabilitási alapok (EFSF, ESM) esetleg beavatkozzanak a piacon az olasz kötvények hozamának leszorítása érdekében. A szabad döntéshozatal korlátozása biztos, ám az ECB és/vagy az alapok lépéseinek hatása erősen kétséges.

Előre fizetett adó

Az egyik legutóbbi elképzelést két balközép parlamenti képviselő vezette elő. Szerintük meg lehet győzni az olaszokat arról, hogy a nemzeti függetlenség érdekében előre fizessék be adóikat. Mielőtt úgy végezzük, mint a görögök, meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk megmenteni saját magunkat - érvel egyikük, aki tudja, hogy az ötlet törvénybe foglalása valószínűtlen, de úgy véli, hasonló megoldás keresésére ösztönözheti a kormányt.

Sokkal radikálisabb elképzeléssel állt elő Silvio Berlusconi pártja (PdL), amely már most a jövő tavaszi választásokra gyúr. A pénzügyminiszteri székre pályázó Renato Brunetta szerint 400 millió eurót lehetne lefaragni a kétezer milliárdos olasz adósságból úgy, hogy nem stratégiai jelentőségű állami vagyonelemekből összeállítanának egy alapot, amely AAA besorolású kötvényeket bocsátana ki.

A hiteltörlesztés kamatain megspórolt 80 milliárd euró terhére csökkenthetnék az adókat, s ezzel kitörhetnének a megszorítások-recesszió ördögi köréből. Berlusconi máris megígérte az adócsökkentéseket, míg balközép ellenfelei a gazdagok megadóztatásával indítottak el a kissé mintha korán kezdődő kampányt.

Betétből vegyenek államkötvényt

Francesco Giavazzi közgazdász professzor szerint a nem választások útján hatalomra került kormánynak fel kellene hagynia a közép- és hosszú lejáratú kötvények kibocsátásával. Ehelyett az állami ellenőrzés alatt lévő betétkezelő szervezetnek, amely a 220 milliárd euró értékű postai betéteket menedzseli, élnie kellene banki jogosítványaival, hiteleket kellene felvennie az ECB-től, amelyekből olasz adósságot vásárolna.

További ötlete Gaivazzinak a kamatadó eltörlése, legalábbis az államkötvények esetén. Ez a várakozások szerint szintén arra ösztönözné a hazai befektetőket, hogy állampapírban fialtassák a pénzüket. Ennek megvalósítását vezető bankárok is támogatnák, akik úgy vélik, hogy japán mintára az olasz adósság túlnyomó többsége - még nagyobb aránya, mint jelenleg - is hazai kézbe kerülhet.