Egyelőre nem lesz kamatemelés az USA-ban

Csak akkor emelkedhetne a kamatszint, ha ha jelentősen élénkülne a gazdaság - nyilatkozta Elizabeth Duke, a Fed egyik kormányzója. Duke szerint az alacsony kamatok sem a bankok profitjának, sem a megtakarításoknak nem tesznek jót, a gazdaság azonban még nem elég erős ahhoz, hogy kamatemelésre kerülhessen sor.
portfolio.hu, 2013. április 16. kedd, 21:26
Fotó: Napi.hu

Újabb amerikai jegybankár nyilatkozott a monetáris kilátásokról. Elizabeth Duke szerint csak akkor emelkedhetne a kamatszint, ha tartósan élénkülne a gazdaság. Ha nem elég erős a gazdaság, és tovább emelkedik a kamat, akkor még rosszabb lenne a helyzet, bár a jelenlegi kamatkörnyezet sem a bankok profitjának, sem a megtakarítóknak nem tesz jót. A másik oldalon persze ott vannak azok, akik örülnek az alacsony kamatszintnek, így a hitelesek.

"Sok olyan hiteles van, aki a jelenlegi kamatszint mellett eleget tud tenni törlesztési kötelezettségének, magasabb kamatszint mellett azonban más lenne a helyzet" - mondta Duke. Arra persze senki ne számítson, hogy a kamatok örökké ilyen alacsonyak lesznek - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK