Korábban, a miniszterelnök-jelölt, a legutóbbi választásokon győztes Nemzeti Koalíciós Párt vezetője Jyrki Katainen azt remélte, hamar tető alá hozhatják a portugál mentőcsomaghoz szükséges parlamenti jóváhagyást. Kedden azonban az ügyben illetékes parlamenti bizottság péntekre halasztotta a korábban szerdára ígért parlamenti szavazást az ügyben.

A Szociáldemokrata Párt vezetője, Jutta Urpilainen tájékoztatása szerint a szociáldemokraták még nem döntöttek arról, hogy támogatják-e a mentőcsomagot. Elmondta: egyetértettek abban, hogy közleményben szólítsák fel a magánbefektetőket a kockázatok nagyobb arányú átvállalására. Úgy fogalmazott: "még nem hoztunk végleges döntést a portugál kérdésben".

Kimmo Sasi, a Nemzeti Koalíció pártjának vezető tagja a tárgyalásokat megelőzően úgy nyilatkozott: a befektetői részvételre való hivatkozás valamilyen formában részét képezheti a finn parlament határozatának. Katainen elmondta: nem hozhatnak olyan döntést, amely más államokat sért, vagy csökkenti a pénzügyi stabilitást, de figyelembe veszik a többi párt véleményét.

A Centrista Párt vezetője Mari Kiviniemi, aki egyben a leköszönő miniszterelnök a találkozót követően arról számolt be, hogy pártja vonakodva ugyan, de támogatni fogja a mentőcsomagot.

Elemzők szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a döntésben kulcsszerepet játszhat a Szociáldemokrata Párt, amely hagyományosan Európa párti politikával áll elő. Az Igaz Finnek pártja, amely a legutóbbi választásokon a szavazatok 19 százalékát megszerezve harmadik helyen végzett erőteljesen ellenzi a további mentőcsomagok elfogadását.

Tuomo Martikainen, a Helsinki Egytem professzora szerint a szociáldemokraták egyelőre kivárnak, hogy az utolsó pillanatban csatlakozzanak a mentőcsomagot támogató pártokhoz.

A finn parlament jóváhagyása azért fontos, mivel Finnország vétójoggal rendelkezik az Európai Unió mentőcsomagjaira. A csomagról a végső döntést az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek május 16-i találkozóján hozhatják.