Nehéz döntés előtt állnak a lengyelek

Sürgetik a Nagy-Britanniában élő lengyeleket, hogy regisztráltassák magukat a bevándorlási rendszerben, mert ez a feltétele annak, hogy brexit után is megtarthassák uniós állampolgárként ott szerzett jogaikat.
Barabás Júlia, 2019. július 22. hétfő, 21:00
Fotó: Pixabay

A brit belügyminiszter bevándorlással foglalkozó helyettese, Caroline Nokes felhívást intézett a Nagy Britanniában élő lengyelekhez, hogy ne halogassák a letelepedési rendszerbe való regisztrációt, mert ezzel biztosíthatják jogaikat a tervezett brexit után is - adta hírül az onet.pl.

A regisztrációs rendszer (EU Settlement Scheme) indítása után három hónappal a brit statisztikai hivatal becslése szerint 909,3 ezer személy nyújtotta be a kérvényt, ez a 27 uniós tagállam állandóan ott élő állampolgárainak mintegy negyede. A múlt héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a lengyelek vannak a legtöbben, de egyben ők a leglassabban regisztrálók. A beadványt alig csak 17 százalékuk nyújtotta be: 154 ezren a becsült 905 ezer lengyelből.

A miniszterhelyettes védte a rendszert, azzal érvelve, hogy a több mint 900 ezer kérvény valóban jó eredmény, meghaladja a brit kormány korábbi várakozásait, de egyben felhívta a figyelmet arra, hogy nem tennék jól az érintettek, ha az utolsó pillanatra halasztanák a formalitásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK