Egyesült Államok: visszahívást kér

Az Egyesült Államokba exportált, majd visszahívott kínai termékek száma június óta megháromszorozódott, veszélyeztetve ezzel a világ legnagyobb fogyasztói cikk exportőrének tengerentúli bevételeit.
NAPI Online, 2007. szeptember 11. kedd, 13:18
Fotó:

A Mattel Inc., a világ legnagyobb játékgyártója a múlt héten újabb magas ólomtartalmú Barbie és Fisher-Price játékszállítmányt hívott vissza, ezzel 430 millió dollárra növelte azoknak az árucikkeknek a számát, amelyeket veszélyességük vagy mérgező voltuk miatt a június óta kivontak a forgalomból. A tavalyi év azonos időszakában ehhez képest pusztán 152 millió dollár értékű hibás terméket hívtak vissza.

Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi hatósága ebben az évben eddig mintegy 1,08 milliárd dollár értékű kínai terméket vett vissza az áruházak polcairól. Ez ugyan csak töredéke az ázsiai ország tavaly regisztrált 344 milliárd dollár értékű éves export tevékenységének, de egy folyamatosan növekvő töredéke.

A Kínából származó termékek ezzel a 37. helyen landoltak azon a 38 országot tartalmazó listán, ahol az exportra kínált árucikkek keresettségét és megbízhatóságát rangsorolják származási helyük alapján. A kínai piac termékeinél csak az indonézekét kedvelik kevésbé. A kínai termékek az elmúlt egy év során 11 helyet csúsztak vissza.

HOZZÁSZÓLÁSOK