BUX
38236

Egyezség született a klímacsúcson

A cancúni klímacsúcson tárgyaló államok miniszterei is rábólintottak azokra a megállapodás-tervezetekre, amelyek egyrészt a Kiotói Jegyzőkönyv folytatásáról, másrészt egy új klímaegyezményről szólnak.

MTI-Eco, 2010. december 11. szombat, 11:20

Ezeket a dokumentumokat munkacsoporti szinten péntek éjjel már elfogadták az államok.

Beszámolók szerint a döntés az éjszakai tárgyalásokon folyamatos ellenvetésekkel előálló Bolívia álláspontjának figyelmen kívül hagyásával született meg. A dél-amerikai ország szerint a fejlett országok Kiotói Jegyzőkönyvben tett károsanyag-kibocsátás csökkentési vállalásai nem elegendőek a globális felmelegedés megfékezéséhez.

A második dokumentum tartalmazza az Egyesült Államok, valamint a fejlődők vállalásait is.

Az egyezmény - amelynek  részét képezi a szegény országokat támogatni hivatott Zöld Klíma Alap is - intézkedéseket tartalmaz a trópusi erdők védelmére, illetve a tisztaenergia-technológiák megosztásának módjaira is. A megállapodás fenntartja azt a korábbi célt is, amely szerint 2020-ig évi 100 milliárd dollárt nyújtanak a tehetős államok a szegényeknek.

A megállapodás ugyanakkor nem tartalmaz elköteleződést arra nézve, hogy a kiotói protokollt 2012 után, vagyis az első periódus lejártát követően is meghosszabbítanák, ám a klímatárgyalások összeomlását sikerült elkerülni.A klímaegyezmény valószínűbbé teszi, hogy az EU szigorúbb üvegházgáz-kibocsátási célt határoz meg - vélekedett Chris Huhne, a brit energia- és klímaügyi miniszter.Az unió korábban jelezte is: 30 százalékos emissziócsökkentést tűz ki 2020-ra az 1990-es szinthez képest a jelenlegi 20 százalék helyett, ha a világ többi része is keményebben küzd a klímaváltozás ellen. Huhne hozzátette: ezek a tervek Dánia, Franciaország és más tagállamok támogatását élvezik, és további pár nagy tagország is csatlakozhat hozzájuk.

A Reuters beszámolója emlékeztet arra, hogy Cancúnt szerény várakozások előzték meg, hiszen a tavalyi, koppenhágai klímacsúcson nem sikerült kötelező erejű megállapodásra jutni a globális felmelegedés lassítása kapcsán. A most megkötött egyezmények közül több is megerősíti a koppenhágai, nem kötelező jellegű megállapodásokban foglaltakat.

Most először született olyan megállapodás az országok között, amely különösen a fejlődő országokat segítő eszközök és intézkedések széles palettáját tartalmazza - mondta Christiana Figueres, az ENSZ klímaváltozás-ügyi titkára.