A harmadik negyedévben 0,3 százalékkal bővült a német hazai össztermék (GDP) a második negyedévi 0,4 százalékkal szemben. A személyi fogyasztás és az állami kiadások növekedése nem tudta ellensúlyozni a külső kereslet csökkenését.

A Bundesbank jelentése szerint nem törik meg a fogyasztás táplálta konjunktúra, mert a munkaerőpiac helyzete jó, és a bevándorlás is keresletet teremt. Az ipartól ezzel szemben az év végéig, a legfontosabb piacokon, így Kínában esett a német áruk iránti kereslet, és ezért sok vállalat visszafogja a beruházásait. A bevándorlással kapcsolatos költségeket a központi bank az idén a GDP 0,25 százalékára, jövőre pedig 0,5 százalékára becsüli.

Az autóipart illetően a Bundesbank sok országban jó esélyeket lát. A legújabb adatok azt mutatják, hogy a konjunktúra lehűlése ellenére a feltörekvő országok gépkocsipiaca túljutott a mélyponton, és Kínában alacsonyabb adókkal is ösztönzik a keresletet. Hosszabb távon nagyon jók a kilátások, mert míg a fejlett ipari országokban 2013-ban 1000 lakosra 450 gépkocsi jutott, a feltörekvő piacokon, az úgynevezett küszöbországokban csak 80, ezért még sokáig hatni fog az utolérési effektus. Azt még nem lehet felbecsülni, hogy a dízelbotrány mennyire fékezi majd a konjunktúrát Németországban - áll a Bundesbank jelentésében.