Egyiptom befagyasztotta arany- és devizaszámláját

Egyiptomban befagyasztották az ország arany- és devizaszámláját, ahhoz hat hónapig nem lehet hozzányúlni; erről az országot irányító legfelsőbb katonai tanács döntött hétfőn.
MTI-Eco, 2011. május 16. hétfő, 19:14
Fotó:

Az intézkedés hátterében az áll, hogy a január 25-i forradalom óta az ország arany- és devizatartaléka 8 milliárd dollárral 28 milliárd dollárra esett.

A legfelsőbb katonai tanács egyik tagja azt mondta hétfőn, hogy folyamatosan nő az ország költségvetési hiánya, ami már megközelítette a 2 milliárd dollárt. A szünet nélkül tartó sztrájkok miatt e mellett számos vállalatnál továbbra sem indult be a termelés, vagy csak részlegesen, miközben a munkanélküliség már 10 százalék fölötti.

Nehezíti a gazdaság újraindítását az is, hogy az elmúlt hónapokban teljesen megszűntek a közvetlen külföldi befektetések, míg az idegenforgalom visszaesése miatt a költségvetés bevétele ebből az ágazatból 2,2 milliárd dollárral marad el a tervezettől. Egyiptomban a szállodák átlagos szobafoglaltsága jelenleg nem haladja meg a 20 százalékot úgy, hogy az ott lakók többsége helybéli.

HOZZÁSZÓLÁSOK