Egymásnak esnek az oroszok és a törökök?

A törökországi orosz nagykövet elleni merénylet nyomán elvileg szembefordulhatna egymással Törökország és Oroszország, ám ennél bonyolultabb a helyzet. A két ország viszonyát bimbózó barátságként jellemzik a szakértők.
Napi.hu, 2016. december 20. kedd, 10:09
Fotó: MTI/EPA

Nagyon úgy tűnik, hogy Oroszország ankarai nagykövetének meggyilkolása csak egy újabb fejezete a véres szíriai polgárháborúnak. A merénylő Ne feledjük Aleppót! felkiáltással lőtt utalva arra, hogy a szíriai kormányerők orosz segítséggel foglalták el a szíriai nagyvárost. A Bloomberg a gyilkosság következményeit igyekszik feltárni.

Miért említette a merénylő Aleppót?

A kétmilliós szíriai városban legyőzött lázadók többsége az iszlám szunnita irányzatát követi - a szíriaiak többségéhez és törökökhöz hasonlóan. Ankara a polgárháború kezdete óta aktívan támogatta a Bassár el-Aszad elnökkel szembeni erőket, az elmúlt időszakban azonban inkább Aleppó kiürítésére koncentrált, hogy ne kerüljön szembe az Aszadot támogató Moszkvával.

Folytatódik-e az orosz-török békülési folyamat?

Oroszország és Törökország durván összeveszett, miután bő egy évvel ezelőtt a törökök lelőttek egy Szíria körzetében tevékenykedő, a török légtérbe tévedt orosz harci gépet. Az idei év közepén azonban Recep Tayyip Erdogan török államfő - teljesítve orosz kollégája, Vlagyimir Putyin követelését - bocsánatot kért az incidensért.

Ez utat nyitott a kibékülés előtt. A hétfői merénylet után mindkét fél hivatalosan hangsúlyozta, hogy az ügy nem érinti ezt a folyamatot. Megtartják például kedden az orosz-török-iráni külügyminiszteri találkozót Szíria ügyében.

Oroszország és Törökország már szövetségesek?

A két szomszédos ország között inkább kezdődő barátság van, mint szövetségesi kapcsolat. Törökország 1952-ben (Görögországgal együtt) belépett a NATO-ban, amivel az USA és barátai felállították a katonai szervezet déli bástyáját a szovjet rendszer terjedésének útjába.

A Szovjetunió összeomlása óta erősödnek a felek kereskedelmi és idegenforgalmi kapcsolatai és nemrégiben megállapodtak egy orosz-török gázvezeték építéséről a Fekete-tenger alatt.

Mekkora kár érheti a török gazdaságot?

Az évi 860 milliárd dollár GDP-t termelő török gazdaságot komolyan megütötték a harci gép lelövése után bevezetett orosz megtorló lépések. Putyin egyebek mellett leállította az állami turisztikai ügynökség törökországi útjait. Törökország GDP-jének hat százalékát hozza az idegenforgalom.

Szakértők szerint ezért a legnagyobb kár, amit az orosz nagykövet lelövése okozhat, az lehet, hogy az oroszellenes hangulat miatt a viszonyok rendeződése ellenére elmaradnak a meleg időjárást kereső turisták Oroszországból.

Mi lesz a következő lépés?

Ankara és Moszkva közös bizottságot hozott létre a gyilkosság kivizsgálására és várhatóan erősíteni fogja együttműködését a terrorizmus elleni fellépésben - derült ki Erdogan tévébeszédéből. A török államfő emellett azt ígérte, hogy országa megerősíti együttműködését Oroszországgal a szíriai polgárháború befejezése érdekében.

Ez utóbbi azt jelzi, hogy Putyin török részről szabad kezet kaphat a beavatkozásra. Moszkva nyomást fog gyakorolni annak érdekében, hogy Ankara fogadja el az orosz álláspontot egy olyan átmeneti kormány felállítására, amely kedvezőbb Aszad szempontjából - véli Zachary Witlin, az Eurasia Group stratégiai kutatóintézet elemzője.

HOZZÁSZÓLÁSOK